Buurt wil plannen voor opknap Vergeten Driehoek nu op tafel

VENRAY | De gemeente Venray kondigde vorige week een allesomvattende aanpak aan om de Vergeten Driehoek in het centrum van Venray te verlossen van zaken als parkeer- en verkeersoverlast, straatdealers, criminaliteit en van de twee coffeeshops. Begin volgend jaar moeten de plannen er liggen. Afgevaardigden van de buurtbewoners in de Klankbordgroep Vergeten Driehoek e.o. geven in een schrijven aan hoe zij die plannen het liefste verwezenlijkt zien. In elk geval moeten de coffeeshops weg (waar de gemeente mee aan de slag wil) en er moet meer politie patrouilleren.

Door Henk Baltussen

Maar allereerst wil de buurt af van de naam Vergeten Driehoek. Want die is volgens de klankbordgroep achterhaald. "De problemen zijn al lang niet meer beperkt tot het gebied Henseniusstraat, Paterslaan en Langstraat", zegt Theo Swinkels, voorzitter van de klankbordgroep. "Het overlastgebied is uitgebreid naar de hele Paterslaan, Gouden Leeuwterrein, Kruisstraat, Franciscanerpoort en het Pastoor Wijnhovenpark en omstreken. 'Vergeten' en 'driehoek' is hiermee voorbij. Op korte termijn komt er een nieuwe naam."
Al vele jaren is er overleg tussen gemeente en omwonenden over de probleembuurt. Overigens niet alleen over de Vergeten Driehoek, ook de bewoners van omringende straten ervaren veel overlast nadat in 2016 het parkeerbeleid werd aangepast. De problemen zijn in feite verplaatst; het zogenoemde waterbedeffect. De gesprekken tussen gemeente en omwonenden, die zo'n tien jaar geleden werden gestart, raakten steeds meer verhit omdat daadkrachtig optreden uitbleef. Omwonenden waren de afwachtende houding zat. In oktober 2018 formeerde de gemeente Klankbordgroep Vergeten Driehoek e.o., met uit iedere aanpalende straat een afgevaardigde. Ook burgemeester Hans Gilissen, wethouder Carla Brugman en drie ambtenaren schoven aan.

'De stinkende wond wordt niet beter met nieuw verband'

"In de afgelopen jaren is de overlast toegenomen", zegt Swinkels. "Straathandel van drugs, ook harddrugs, witwaspraktijken, gok- en drugsverslaafden in de buurt, op straat plassen en poepen, lak hebben aan verkeersregels enzovoort. De toename van arbeidsmigranten aan de buurt is daarbij sterk te noemen. De maatregelen van de gemeente zijn niet afdoende. Een stinkende wond wordt niet beter door er dagelijks een nieuw wit verband overheen te leggen. Hoogste tijd voor een echte aanpak."

Naast het opheffen van de twee coffeeshops en meer politie, willen de buurtbewoners die in de klankbordgroep zitting hebben, het huidige karakter van de buurt in zijn geheel veranderen. De omgeving moet een mix worden van wonen, winkels en andere kleine bedrijfjes en horeca. De brede samenstelling van de bewoners dient in stand te blijven. Het groen in de buurt moet blijven, de volgens omwonenden beloofde vergroening van het Gouden Leeuwplein moet snel ter hand worden genomen. Parkeer- en verkeersproblemen dienen rigoureus te worden aangepakt en de buurt moet in navolging van het Venrayse centrum in 2007, op de schop. Kamerverhuurders krijgen met strengere regels te maken en de gemeente moet eindelijk haar verantwoordelijkheid nemen, vinden de buurtbewoners.

"De plannen moeten nu op tafel", stelt Swinkels. "De gemeente is nu als eerste aan zet. Dit jaar moet duidelijk zijn hoe de toekomst er voor hier uitziet en binnen welk tijdspad dit wordt bereikt."

Parkeerproef

Om de parkeeroverlast van (vooral) coffeeshopbezoekers te beperken wil de gemeente Venray als proef zeven zogenaamde kort-parkeerplaatsen in te richten. Langs de Paterslaan zouden vier plaatsen moeten komen, langs de Kruisstraat drie. Auto's mogen daar niet langer dan een kwartier parkeren. Niet zelden 'parkeren' automobilisten midden op straat, onder meer voor de coffeeshop om zo snel hun boodschappen te kunnen doen. Omwonenden van de kort-parkeerplaatsen hebben een brief gekregen van de gemeente over de parkeerpilot. Zij kunnen bezwaar maken tegen de plannen.
De coffeeshops bieden hun klanten sinds kort gratis uitrijkaarten aan voor de overdekte parkeergarage aan het Gouden Leeuwplein.

Lees ook pagina 5