Jan en Petra Wijers bij de gedenksteen met zonnewijzer in de tuin van hun woning aan de Helling.
Jan en Petra Wijers bij de gedenksteen met zonnewijzer in de tuin van hun woning aan de Helling. Foto: Henk Lammen

Vriendschap voor het leven

Wanssum | Trots poseren ze bij de gedenksteen met daarop een zonnewijzer in hun tuin, Jan (62) en Petra Wijers (61) uit Wanssum. Een tastbare herinnering aan een vriendschap voor het leven van meer dan 75 jaar tussen twee families. In het weekend van 14 tot en met 16 juni komen ruim zestig mensen in Wanssum bij elkaar voor een reĆ¼nie. "Het wordt een hele happening."

Door Henk Lammen

De vriendschap tussen de families Wijers uit Wanssum en Schuurmans uit Berkel en Rodenrijs gaat terug naar de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog. Rotterdam was in 1940 tijdens het oorlogsgeweld platgebombardeerd en de inwoners leefden in armoede en onder erbarmelijke omstandigheden. Twee kapelaans in Wanssum en Rotterdam regelden dat een groep van vijftien jongens van een jongenskoor uit de havenstad in Noord-Limburg op krachten kon komen. Een van hen is de destijds 12-jarige Piet Schuurmans. Hij werd ondergebracht bij de familie Wijers aan de Helling in Wanssum. "De kinderen kwamen om een paar maanden aan te sterken. Op verschillende adressen in Wanssum kregen ze onderdak, eten en drinken", zegt Jan Wijers.

De geste van de Wanssumse familie kreeg een vast karakter, want ook na de oorlog onderhielden beide families nauwe contacten en ontstond er een hechte vriendschapsband. Piet Schuurmans bewees zijn dankbaarheid en vergat nooit zijn tijd in Wanssum. "Sindsdien zijn beide families elkaar altijd blijven zien. Minstens een keer per jaar kwamen ze hier in Wanssum op bezoek of gingen wij naar hen. Ze vierden ook vaker vakantie in Klein Vink in Arcen. Dan ondernamen we samen activiteiten. Maar ook op trouwdagen, jubilea, de wijding van zuster Toni en andere mooie en mindere mooie momenten blijven we elkaar zien", vult Petra Wijers aan.

Herinneringen met elkaar delen

Beide families delen hun liefde voor Feyenoord, maar ook een typisch Limburgs cultuurverschijnsel wordt gedeeld. "Kleinkinderen van Piet zijn jarenlang naar Wanssum gekomen om hier carnaval te vieren", lacht Jan. Piet en zijn vrouw Gien werden altijd met open armen ontvangen. In december 2017 overleed Piet echter. De vriendschap kreeg een blijvende, tastbare herinnering in de tuin. Toen zijn vrouw vorig jaar op bezoek kwam in Wanssum was het even slikken voor haar. Nog steeds in een rouwperiode vanwege het overlijden van haar man, zag ze in de tuin het gedenkbeeld met zonnewijzer. Geƫmotioneerd zei ze toen: "Dit heeft Piet altijd willen hebben." Jan Wijers: "Onze band is enorm hecht, na 75 jaar zal onze vriendschap ook altijd blijven voortbestaan. We delen zoveel herinneringen en liefde met elkaar." Herinneringen die in het weekend van 14 tot en met 16 juni ongetwijfeld nog een keer worden opgehaald. Vijftig volwassenen en tien kinderen vinden onderdak in de woning of de riante tuin aan de Helling. Een gezellig samenzijn op zaterdag met oud-Hollandse spelen, een frietwagen en barbecue, een biertje bij het kampvuur waarna iedereen zondagmorgen na het ontbijt weer uitwaaiert richting Berkel en Rodenrijs.