Tomorrow Energy heeft het beste voor met Smakt

SMAKT | Hakkan Yildirim wil zo snel mogelijk met de Dorpsraad Smakt-Holthees om tafel. Om de dorpsvertegenwoordigers ervan te overtuigen dat 'zijn' Tomorrow Energy (TE) het beste voor heeft met Smakt. Maar de dorpsraad heeft voorlopig geen behoefte aan een gesprek met de zonneparkontwikkelaar uit Eindhoven die bij Smakt een zonnepark van bijna 20 hectare (westelijk van de A73) wil aanleggen. Maar TE-directeur Yildirim geeft niet op. Daarom neemt hij zelf het initiatief voor een openbare informatiebijeenkomst die hij snel wil plannen.

Door Henk Baltussen

Binnen een maand wil hij datum en locatie van de bijeenkomst bekendmaken. "Ik wil heel graag de kans krijgen om uit te leggen wat Tomorrow Energy voor een gemeenschap als Smakt kan betekenen", zegt Yildirim. "Wij zijn niet een bedrijf dat snel enkele tienduizenden zonnepanelen komt brengen om vervolgens niets meer van zich te laten horen. Wij willen in gesprek met de inwoners. Waar zij ze eventueel bang voor, hoe kunnen we dat oplossen. Samen gaan we ermee aan de slag."
Wat kan Smakt van Tomorrow Energy verwachten?

'Korting voor inwoners op aanschaf van zonnepanelen'

"We kunnen desgewenst voor inwoners die zonnepanelen willen aanschaffen, korting op de aanschafprijs bedingen. Tevens is het mogelijk dat inwoners goedkopere groene stroom die we zelf opwekken van ons kunnen afnemen. Het is mogelijk om stroom die je niet nodig hebt als je bijvoorbeeld op vakantie bent, via en platform door te verkopen. We kunnen als een vorm van maatschappelijke bijdrage, elektrische laadpalen plaatsen bij verenigingen, bejaardenhuizen en scholen. Tevens willen we op scholen lessen verzorgen voor groep acht-leerlingen over duurzaamheid, over bewustwording ervan."
De lijst van Yildirim is nog langer.
De Dorpsraad Smakt-Holthees houdt de boot af voor een gesprek met Tomorrow Energy, omdat de gemeente Venray druk doende is beleid te ontwikkelen met het oog op de bouw van (onder meer) zonneparken. In de herfst van dit jaar moet dat beleid liggen. Tot dan houdt de dorpsraad de kaarten tegen de borst. Dat heeft ook te maken met de slechte ervaringen die de raad heeft met Kronos Solar dat al eerder aangaf een zonnepark in Smakt aan te willen. Maar de communicatie rondom het project dat zich begin vorig jaar aandiende, verliep dermate beroerd dat de raad voorlopig de buik vol heeft van zonneparkontwikkelaars.

TE hoopt snel dorp en gemeente te kunnen overtuigen

Yildirim heeft geen behoefte wat te zeggen over de handelwijze van Kronos. "Maar het is wel jammer dat wij daarvan de dupe zijn. Voor ons zijn de subsidies voor zonneparkprojecten belangrijk. Een deel van dat geld willen we gebruiken voor het dorp, voor projecten waar ik het al eerder over had. Het is wel belangrijk dat we zo snel mogelijk dergelijke subsidies kunnen aanvragen. Want die bedragen worden snel lager. Dat heeft dan weer tot gevolg dat we minder geld in de projecten voor onder meer het dorp kunnen steken."


Daarom hoopt Yildirim met een eigen bijeenkomst inwoners en gemeente snel te kunnen overtuigen van zijn goede bedoelingen en zo op korte termijn over de vergunning te kunnen beschikken, noodzakelijk voor de subsidieaanvraag. Tomorrow Energy heeft momenteel voor een oppervlakte van ongeveer 2.000 hectare aan vergunningaanvragen voor zonneparken lopen. Bij Schiphol heeft het bedrijf inmiddels enkele tientallen hectaren aangelegd, dit in samenwerking met een andere partner. In Friesland (en ook in Smakt) hoopt Yildirim snel aan de slag te kunnen. Hij kan nu al toezeggen dat Shell en bureau Royal Haskoning voor de landschappelijke inpassing van het zonnepark zorgdragen.