Rini Creemers, Laura Borst en Theo Swinkels in de Vergeten Driehoek.
Rini Creemers, Laura Borst en Theo Swinkels in de Vergeten Driehoek. Foto: Rikus ten Brücke

De vergeten woonbuurt

VENRAY | Enkele opgeschoten jongens hangen wat rond bij het casino aan de Henseniusstraat. Een auto met een Duits kenteken passeert, gevolgd door een jongen op een scooter. Daar waar de Langstraat overgaat in de Henseniusstraat staat een man (sportschooltype) in een groen hesje te praten met een automobilist die loom uit het autoraam hangt. Enkele mannen wandelen op het trottoir. Het is rustig in de buurt die baadt in de warmte van het lentezonnetje. De buurt ook die bekendstaat als De Vergeten Driehoek. De buurt die door de gemeente Venray met een allesomvattend plan moet worden verlost van parkeer- en verkeersoverlast, van criminaliteit, straatdealers, verloedering en van de twee coffeeshops Switch en Halicarnas. In elk geval de buurtbewoners in de klankbordgoep, zien dat liever vandaag dan morgen gebeuren.

Door Henk Baltussen

Op een balkonnetje ergens langs de Henseniusstraat in de buurt van Halicarnas zet een oudere mevrouw (ze wil liever niet met haar naam in de krant), vraagtekens bij het plan. "Voor mij hoeft het niet. Ik heb nergens last van. Natuurlijk rijden hier auto's door de straat en wandelen hier vaak mensen. Ik vind dat wel prettig. Het brengt levendigheid in de buurt. En zie je hier rommel op straat liggen? Het ziet er altijd netjes uit."
Een echtpaar uit de Langstraat, ook Vergeten Driehoek-inwoners, hebben geen weet van de plannen. "En ze zijn niet nodig", zegt de man die op zijn balkon aan de straat met een puzzelboekje in de weer is en anoniem wil blijven. "Wij wonen hier prima. Er is overal weleens wat. Hier ook. Auto's genoeg hier (in tegenstelling tot de Henseniusstraat is parkeren in de Langstaart wel toegestaan red.), dat is zo. Dat hoort erbij als je in het centrum woont. Wij houden het hier wel vol, hahaha."

'Wij wonen hier prima. Er is overal wel eens wat'

Bij Halicarnas zit een tiental bezoekers aan tafeltjes te blowen. Aan de kassa rekenen een man en een vrouw wat producten af. In de keuken achter de shop steekt Hasan Biçakci een sigaret op. "Je mag het hier geen vergeten driehoek meer noemen", zegt de coffeeshopeigenaar. "De Vergeten Driehoek is een stichting van mensen die zo heet. Sinds het parkeerbeleid is aangepast, is het rustig op straat. De shop is 's avonds om negen uur dicht en in het weekeinde om tien uur. Daar houden we ons strikt aan. Omdat er bijna geen boa's hier rondlopen, houden we (naast Halicarnas ook Switch, de twee coffeeshops werken samen red.) zelf de buurt in de gaten." Hij wijst op een beveiligingsscherm met straatbeelden. "Kijk, daar zie je iemand met een groen hesje lopen. Die houdt voor ons de buurt in de gaten en spreekt zo nodig mensen aan."
Het plan om de coffeeshops te verplaatsen, vindt Biçakci te zot voor woorden. "Waarom? Om mensen gerust te stellen? De problemen worden alleen maar groter. Want straatdealers gaat niet zomaar weg van de plek waar ze altijd al komen. Ik woon hier al een kwart van mijn leven (voordat hij in 1999 de coffeeshop begon, baatte Biçakci in hetzelfde pand een café uit. red.). Dit is hier mijn kindje, verhuizen doe ik beslist niet."


Aan de rand van de Vergeten Driehoek zijn Rini Creemers, Laura Borst en Theo Swinkels bijeengekomen. Het trio maakt deel uit van de gemeentelijke klankbordgroep, die in oktober in het leven is geroepen om de problematiek in kaart te brengen en oplossingen aan te dragen die tot in lengte van jaren een veilige en leefbare buurt moeten opleveren. Rini Creemers woont in De Vergeten Driehoek tussen de twee coffeeshops in. "Dagelijks heb ik last van fout geparkeerde auto's. Ik kan er dan vaak zelfs met mijn fiets niet meer door. Ik heb een bed and breakfast. Gasten merken vaak dat er hier in de buurt een apart sfeertje hangt. Veilig voel ik me hier niet echt meer. Over verhuizen denk ik niet na. Ik hou van mijn woning."

'In de speeltuin in de buurt lopen niet alleen kinderen rond'

Laura Borst, een van de bewoners van de Kruisstraat die na aanpassing van het parkeerbeleid volop met parkeeroverlast kreeg te maken, begrijpt Creemers. "Er wonen hier zeker mensen die bang zijn. In de speeltuin en op straat in de buurt loopt gespuis rond. We durven die mensen hier niet op aan te spreken. 's Avonds een rondje wandelen in die buurt, dat doe ik niet meer. De sfeer is er unheimisch. Het is af- en aanrijden van auto's. Het is een waterbedeffect naar de wijk Westzuid. Door de parkeermaatregelen in de Vergeten Driehoek worden bezoekers nu gedwongen om elders rondjes te rijden en te parkeren."
Klankbordgroepvoorzitter Theo Swinkels vindt dat er genoeg is gepraat. "Knopen doorhakken nu. De coffeeshops moeten er in elk geval uit. Daarmee los je meteen het parkeerprobleem op. Lapmiddelen zoals die al jaren zijn gebruikt helpen niet. Dat is inmiddels wel duidelijk. Deze omgeving is vooral een woonbuurt. Daarin horen coffeeshops en daarmee samenhangende praktijken niet thuis."