Dekkingsplan voor brandweer


VENRAY | In het voorjaar van 2020 komt het bestuur van Repressief Brandweer Organisatie Plan (RBOP) met een nieuw dekkingsplan voor onder meer de gemeente Venray. Dat antwoordt B en W op vragen van VVD Venray.


De VVD maakt zich zorgen over de kazernebezetting in Venray omdat die niet zou stroken met het dekkingsplan van de brandweer. Het college geeft aan dat de kazernebezetting voldoet aan de RBOP-richtlijnen die in maart 2016 zijn vastgesteld. Ook twijfelt de VVD eraan of het college de burgers van Venray wel kan garanderen dat hun brandweerdekking voldoet aan de wettelijke eisen. 'In zijn algemeenheid kan nergens in Nederland een college garanderen dat die dekking voldoet aan de wettelijke eisen', antwoorden B en W. Dat komt omdat de feitelijke dekking van veel externe factoren afhankelijk is. 'Geen enkele gemeente in Limburg-Noord, dus ook Venray niet, voldoet aan de wettelijke normen.' Dat heeft volgens het college te maken met het specifieke karakter van de regio met het langgerekte grondgebied en de splitsing door de Maas. 'De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft de inspectie hiervan op de hoogte gebracht.'
Om de brandweerzorg te optimaliseren wordt ook de opkomsverplichting anders. Dat betekent dat de eenheid die als eerste ter plaatse kan zijn wordt gealarmeerd. Hierdoor moet de dekkingsgraad hoger worden.