'Voorjaarsnota met ruimte voor ambities'


Venray | Het college presenteert een Voorjaarsnota 2020 zonder een uitgebreid Meerjaren Uitgaven – en Investeringsprogramma (MUIP) . Burgemeester en wethouders nemen de komende maanden de tijd om in het najaar gedegen keuzes te kunnen maken over de grote uitgaven voor de komende vier jaar.

De reden voor het bescheiden lijstje met uitgaven en investeringen is dat een aantal belangrijke kaders voor die uitgaven nog niet bekend is. In de aanbiedingsbrief voor de gemeenteraad noemt het college de Toekomstvisie en de Investeringsagenda Noord-Limburg. Maar ook de meicirculaire van het Rijk is nog niet bekend. Daarin verwacht het college onder meer duidelijkheid over de tekorten bij de Nederlandse gemeenten op de jeugdzorg en de GGZ.

Wethouder Financiën Martijn van der Putten voegt eraan toe dat de keuze om uit te stellen niets te maken heeft met de financiële positie van de gemeente. "Die was en is goed. De meerjarenbegroting is positief en ons weerstandsvermogen is voldoende. Venray is financieel gezond. Maar de onzekerheid over de rijksuitkering en het ontbreken van belangrijke kaders zorgt ervoor dat we ondanks die gezonde basis niet alle ambities van dit college kunnen verwezenlijken. Het college gaat in het traject richting de begroting kritisch kijken naar de mogelijkheden in de huidige begroting om financiële ruimte te creëren voor nieuw beleid. De organisatie is inmiddels gestart met een analyse."

Zonder de grote investeringsbeslissingen presenteert het college een voorjaarsnota waarin de gemeente komend jaar onder de streep geld overhoudt. In de drie volgende jaren loopt dat bedrag op tot ruim 3 miljoen euro. Wil het college alle ambities uit het collegeprogramma uitvoeren, ziet het plaatje er heel anders uit. Dan duikt Venray de komende drie jaren in de min en schrijft de gemeente pas in 2023 weer zwarte cijfers. 'Alle reden dus om nog eens rustig na te denken over het meerjarenprogramma', meldt de gemeente in een persbericht.