Advies: openbaar toilet in buurt van fietsenstalling

VENRAY | Een openbaar toilet in het centrum van Venray zou een plaats kunnen krijgen in de buurt van een fietsenstalling. Dat staat in een adviesnota van de gemeente Boxmeer aan de gemeenteraad.

Door onze redactie

Er is onderzoek naar een openbare wc gedaan naar aanleiding van motie die tijdens de raadsvergadering van 6 november vorig jaar door Venray Lokaal werd ingediend. In de motie, die steun van alle fracties kreeg, staat te lezen dat er geen openbare toiletvoorziening in het centrumgebied is en dat veel winkels de eigen toiletvoorziening niet ter beschikking stellen.

'Het ontbreken van een openbaar toilet in het kernwinkelgebied komt niet overeen met de gastvrije en toegankelijke uitstraling van Venray', meldt de motie die het college opriep onderzoek te doen naar mogelijkheden en kosten voor de realisatie van een rolstoel toegankelijk openbare toiletvoorziening in het kernwinkelgebied van Venray. Het toilet moet daarbij 24-7 bereikbaar zijn en staan in de buurt van bijvoorbeeld winkels of een (bewaakte) fietsenstalling. De nota geeft aan dat er al openbare toiletten zijn in het gemeentehuis, parkeergarage Gouden Leeuw, VVV, bibliotheek en de schouwburg. De mogelijkheden voor een openbaar toilet zijn legio: van een in de grond verzinkbaar gebouwtje tot een losstaand urinoir en een geautomatiseerde roestvrijstalen gebouw met een betaalfunctie. De kosten voor een losstaand toiletgebouw zitten globaal tussen 100.000 en 300.000 euro.


Uit de nota blijkt dat al eerder een openbaar toilet in de Gouden Leeuw-parkeergarage 24/7 geopend was. Na een jaar is de openingstijd teruggebracht tijdens bemensing van het parkeerbureau. Die maatregel werd genomen door legio vernielingen in en rond het gebouw en vervuiling. Ook werd het toilet als slaapplaats gebruikt.

Een onbemand toilet heeft daarom geen voorkeur van het college. Ook de herkenbaarheid en vindbaarheid van en een goede verwijzing naar een openbaar toilet zijn aandachtspunten.