Roep luider school hoogbegaafden

VENRAY | De roep om een speciale school voor hoogbegaafde kinderen wordt luider. Dat valt op te maken uit het groeiend aantal ouders dat contact opneemt met Frank en Sandra Kusters uit Venray. Het stel beweegt hemel en aarde om in Venray een school voor hoogbegaafde kinderen van de grond te krijgen.

Door Henk Baltussen

Inmiddels hebben zich meer dan vijftig gezinnen met een of meer hoogbegaafde (HB) kinderen gemeld bij de familie Kusters, die zelf drie kinderen met hoogbegaafdheid opvoeden. Ook dertig professionals, onder wie leerkrachten voor onderwijs aan HB-kinderen, psychologen, kindercoaches, onderwijsadviseurs en GGZ-medewerkers uit de jeugdzorg, trokken bij Kusters aan de bel. "Er zijn inmiddels heel veel contacten gelegd", zegt Frank Kusters, die binnen enkele weken van SPOV uitsluitsel hoopt te krijgen of de Venrayse onderwijskoepel aan het plan voor een speciale school wil meewerken. Kusters: "We zijn nog steeds hierover in gesprek. Hoe de vlag ervoor staat? Ik zie geen reden om de noodklok te luiden."

Van het aantal aanmeldingen is 56 procent afkomstig uit de gemeente Venray, 19 procent uit Horst aan de Maas, 11 procent uit Boxmeer en 13 procent uit andere omliggende gemeenten. Uit gesprekken met ouders leiden Sandra en Frank Kusters in elk geval de behoefte aan herkenning af van hoogbegaafdheid, hulp bij het vinden van betrokken instanties en begeleiding van het kind op school. Frank Kusters: "Er is een groep HB-kinderen die diep ongelukkig is of wordt in de huidige situatie. Sommige ouders zijn bereid uren te reizen, te verhuizen of duizenden euro's per jaar uit te geven om hun kinderen maar op een school te kunnen plaatsen die bij ze past. Een HB-kind voelt zich fijner als de leerkracht het kind echt ziet. Als hun kind maar weer gelukkig wordt." Met enkele professionals zijn inmiddels rondetafelgesprekken gevoerd."

Lees verder op pagina 6