Wielrenner Mike Teunissen (rechts) wint de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerke en viert het feestje met ploegmaat Dylan Groenewegen, die tweede werd.
Wielrenner Mike Teunissen (rechts) wint de slotrit van de Vierdaagse van Duinkerke en viert het feestje met ploegmaat Dylan Groenewegen, die tweede werd. Foto: Cor Vos

Teunissen op stoom voor de Tour

Ysselsteyn | Wielrenner Mike Teunissen staat niet bekend als veelwinnaar. Tijd voor verandering dacht de 26-jarige hardrijder uit Ysselsteyn. De renner van Team Jumbo-Visma boekte afgelopen week in de Vierdaagse van Duinkerke twee etappezeges en won het eind- en puntenklassement.

Door Willem Menting

"Het was een tijd geleden dat ik gewonnen heb. Dus het werd weer eens tijd", grapt Teunissen. Team Jumbo-Visma boekte daarnaast nog drie sprintoverwinningen met Dylan Groenewegen. Alleen de vierde etappe was geen prooi voor de Nederlandse World-Tourploeg. Toen kwam de Franse sprinter Bryan Coquard als eerste over de meet. "Die etappe had ik eigenlijk ook moeten winnen", baalt Teunissen. "Maar ik nam toen wel de leiderstrui over dus dat was wel mooi." De Vierdaagse van Duinkerke duurt zes dagen en maakt deel uit van de UCI Europe Tour. Teunissen is trots op zijn eindoverwinning en vooral op de manier waarop hij de laatste etappe won. "Ik trok de sprint aan voor Dylan en hij liet een gaatje vallen. De rest kon daardoor niet meer aanhaken. Zo kon ik winnen en passeerde hij vlak na mij de finish. Dat leverde mooie plaatjes op, maar in de World Tour is zoiets niet mogelijk."

Jumbo-Visma stond aan de start van de rittenkoers in Frankrijk om de sprinttrein van Groenewegen nog verder te optimaliseren voor de Tour de France. Teunissen is de derde man in de sprinttrein van afmaker Groenewegen. Het treintje wordt op gang getrokken door de Duitse hardrijder Tony Martin en daarna volgt Amund Grøndahl Jansen uit Noorwegen. "Eigenlijk staat alles in het teken van de Tour. We werken er al het hele seizoen voor. Ons doel is om Dylan zo goed mogelijk naar de eindsprint te loodsen. Daarna mag hij het afmaken. Dat doet hij dit seizoen gelukkig vaak, dus met onze moraal zit het wel goed. Hopelijk komt hij in de Tour ook juichend over de streep. Dat is namelijk wel het streven."

Dit weekeinde rijdt Teunissen in Noorwegen de Hammer Series (24 tot en met 26 mei) en daarna volgen nog de ZLM-Tour (19 tot en met 23 juni) en het Nederlands kampioenschap (30 juni). De start van de Tour de France is op zaterdag 6 juli in Brussel. Omdat Groenewegen op het NK ontbreekt, kijkt Teunissen met belangstelling uit naar het nationale kampioenschap. "Ook Van der Poel ontbreekt, maar Fabio Jakobsen, Cees Bol en ploeggenoot Danny van Poppel staan wel aan de start. We moeten het nog bekijken, maar ik ga natuurlijk graag voor mijn eigen kans."

Teunissen is in ieder geval weer op zijn plek bij Team Jumbo-Visma. Na twee jaar Team Sunweb is hij terug op het oude nest. "Ik voel me hier erg goed en de ploeg doet het ook uitstekend. Hopelijk kunnen we deze lijn samen doortrekken."