Afbeelding
Foto: Kees Moerkerk

AVOS-leden in de Eifel

Venray | Zestig AVOS-leden namen onlangs met een bus deel aan een dagreis naar de Eifel.

In Spaubeek werd reisleider Paul de Wit opgepikt. De Wit bleek een enthousiaste en humorvolle gids te zijn met veel reiservaring. Hij slaagde er al snel in om het reisgezelschap voor zich te winnen door te komen kennismaken in de bus en door het regelmatig uitreiken van een paar verrassingen, zoals een heerlijke bonbon, een pakketje met koekjes, een soort taaitaai ('printen') uit de Eifel, een flesje St. Hubertus-tropfen en een koekje met 'taaitaai' als inhoud, omhuld met chocola.

De plaatsen die tijdens deze dagtrip werden bezocht, waren Rurberg aan de Rursee, met de boot naar Schwammenauel, vervolgens naar Heimbach, en daarna met de bus naar Kornelimünster om te eindigen in Aken.

De Vulkaaneifel is een gedeelte in het zuid-oosten van de Eifel. Het beslaat een redelijk groot gebied en heeft zijn naam te danken aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Tijdens dit uitje werden de reizigers door de reisleider regelmatig geconfronteerd met geloofsuitingen uit het verleden, zoals bijvoorbeeld de opschriften 'Gedraag je in Godsnaam' en 'Onverwachts sta je voor me'.

Paul de Wit is een bereisd man. India heeft een verpletterende indruk op hem gemaakt. Als hij en zijn vrouw naar India gaan, nemen ze vaak ook andere mensen mee (maximaal twaalf personen). Hij is ook voorzitter van Stichting Pavlos Culture-Adventures Foundation. De opbrengsten worden besteed aan goede doelen. Met name ondersteunen zij lepracentra in India.

Maar terug naar deze dagreis. Er waren verschillende hoogtepunten. De kerken, de abdij en de burcht om maar een wat te noemen. Alle monumenten maakten veel indruk op de AVOS-leden. Maar niet alleen dát, ook de historische gebouwen en gebouwen met leisteen maakten indruk en inspireerden de 'Venrayse' fotografen om er mooie plaatjes van te schieten. Een aantal van die foto's staat op de website www.avosvenray.nl. Als afsluiting werd gedineerd in Aken. Voldaan stapten de reizigers vervolgens in de bus die hen weer naar Venray bracht.

Een van de deelnemers verwoordde zijn gevoel als volgt: "AVOS een club waarbij ik me thuis en welkom voel."

Foto: Avos-leden in de abdij van Kornelimünster.