Vanaf links Janneke, Madelief en Giulia serveerden hamburgers.
Vanaf links Janneke, Madelief en Giulia serveerden hamburgers. Foto: Henk Lammen

Hamburgers voor het goede doel

Venray | "De actie was zeker geslaagd. We hebben best goed verkocht. Iedereen bedankt voor de steun." Janneke Penco-Smits (46) uit Venray is dankbaar voor de support. Afgelopen zaterdag verkocht zij tijdens de derde editie van de fietscross in Landweert hamburgers voor het goede doel: Stichting Ride4Kids.

Door Henk Lammen

De kinderen probeerden op hun crossfietsjes zo snel mogelijk de rondjes af te werken op het parcours in de bosrijke omgeving van Landweert. Janneke Penco-Smits stond achter de bakplaat om hamburgers te bakken. Samen met haar dochter Giulia en diens vriendinnetje Madelief Sonnemans, zoon Samuel en zijn vriendje Wout serveerde ze een heerlijk stukje vlees, al dan niet met uitjes, mayonaise en curry. De toeschouwers en deelnemers aan het wielerspektakel lieten het zich goed smaken. En dat alles voor het goede doel. Ride4Kids werft fondsen om onderzoeken en projecten te financieren die een bijdrage leveren aan het vinden van medicijnen en/of behandelmethoden die de gevolgen van een stofwisselingsziekte bestrijden en mogelijk genezing brengen.

Deze onbekende ziekte is de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland. "Vijftig procent van de kinderen met deze ziekte sterft voor het tiende jaar, 70 procent wordt nooit volwassen", zegt Janneke die een persoonlijk motief heeft om zich voor de stichting in te zetten. "Ons lieve achternichtje Veere IJzerman lijdt aan de ziekte. Op dit moment is er nog geen medicijn en kan het voor kinderen heel snel gaan. Hopelijk kan er op termijn door onze bijdrage, en al die andere mensen die zich inzetten voor de stichting, een medicijn worden ontwikkeld. Zodat kinderen in ieder geval de kans hebben om de ziekte in de toekomst te overleven."

Help Janneke en Team Venray

De verkoop van hamburgers is een van haar acties om geld in te zamelen voor de stichting. Van 11 tot en met 13 september neemt Janneke deel aan de Pyreneeën Challenge. Samen met haar zus Marjoke en haar schoonbroer Roel gaat zij als Team Venray drie dagen beroemde cols als de Col du Tourmalet en Col d'Aubisque bedwingen. "De eerste twee dagen wandelen we tien kilometer, de laatste 19 kilometer. Ja, het wordt een pittige opgave. Het gaat alleen bergop", lacht ze als de uitdaging ter sprake komt. "Ik begreep dat het heel pittig is. Maar als het moeilijk wordt, gaat het op de automatische piloot. Ik ben positief ingesteld, het komt helemaal goed. De komende tijd gaan we flink oefenen, veel wandelen zodat we goed voorbereid aan de start verschijnen." Iedere deelnemer aan de Pyreneeën Challenge levert een financiële bijdrage van 750 euro inleggeld, zodat onder de streep een prachtig bedrag wordt ingezameld voor onderzoek naar de stofwisselingsziekte. "We weten waar we het voor doen. Dat is voor ons een enorme stimulans om zoveel mogelijk geld in te zamelen." Mensen die Janneke persoonlijk of het team Venray willen steunen met een donatie, kunnen terecht op http://www.ride4kids.nl/deelnemer/janneke-penco-smits/ of http://www.ride4kids.nl/category/team_venray/