Vraagtekens VVD bij extra spitstrein op Maaslijn

BOXMEER/ VENRAY | 'Wat zijn de gevolgen van de aanpassing op de Maaslijn voor de inwoners van Boxmeer en Venray?' Die vraag stelt de VVD aan de gemeenten Venray en Boxmeer naar aanleiding van het bericht dat Arriva per 2 september van dit jaar een extra spitstrein gaat inzetten tussen Cuijk en Nijmegen.

Door onze redactie

Die extra spitstrein blijkt ten koste te gaan van de aansluiting met Boxmeer. Venray raakt de vroegste trein richting Venlo kwijt. De VVD wil van de beide colleges van burgemeester en wethouders weten of er nog een lobby komt richting de provincies Limburg en Brabant en richting Den Haag. De ophanden zijnde aanpassingen staan in een adviesaanvraag die Arriva bij het Reizigersoverleg Limburg indiende.
Arriva stelt dat de huidige extra spitstrein van 8.03 uur tussen Boxmeer en Nijmegen bijna dagelijks tot vertragingen leidt.

Die trein is tussen de toch al krappe kwartier-dienstregeling gepropt om de drukte op de Maaslijn weg te werken. Omdat een deel van de Maaslijn slechts één spoor heeft, heeft een kleine vertraging meteen gevolgen voor tegemoetkomende treinen en breiden problemen zich als een olievlek over het traject tussen Nijmegen en Venlo uit. De extra spitstrein start vanaf 2 september niet meer in Boxmeer maar in Cuijk. Omdat tussen Cuijk en Nijmegen meer dubbel spoor ligt dan tussen Boxmeer en Nijmegen, is de verwachting dat de bedoelde spitstrein twee keer in de ochtendspits tussen Cuijk en Nijmegen kan pendelen. De maatregelen maken deel uit van plannen om de vertragingen op de Maaslijn. In 2024 is het de bedoeling dat de Maaslijn geëlektrificeerd wordt wat tot verbeteringen moet leiden.

'Arriva bewegen af te zien van aanpassingen'

Ook wil de VVD, die de vragen stelt aan beide colleges (VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout aan de gemeente Venray en Judith Logtens aan de gemeente Boxmeer als fractieleider van de VVD Boxmeer), weten of beide gemeenten 'proactief zijn meegenomen in het besluit', en of ze in elk geval op de hoogte waren van de voornemens van Arriva. Tevens vraagt Logtens of beide gemeenten nog acties kunnen ondernemen richting de provincies Limburg en Brabant, om Arriva te bewegen af te zien van de plannen.
Antwoorden op vragen zijn er nog niet. De Maaslijn staat al geruime tijd regelmatig in de belangstelling door de vele vertragingen en treinuitval op het traject. In de Tweede Kamer zijn daarover al enkele keren vragen gesteld.