SPOV biedt plus- klas-plus aan

VERVOLG PAGINA 3 | Na gesprekken met professionals heeft Frank Kusters een voorkeur voor het aanbieden van deeltijds in plaats van voltijds onderwijs aan HB-kinderen. "Daarbij vinden we het belangrijker dat de kinderen gelukkig zijn dan dat ze de allerhoogste prestaties halen", zegt Kusters.


Deeltijds HB-onderwijs houdt in dit geval in dat hoogbegaafde kinderen tenminste drie dagdelen per week andere vakken krijgen aangeboden en het onderwijs in de reguliere klas wordt aangepast aan de HB-leerling, wat plusklas-plus wordt genoemd. Een reden voor de deeltijds-keuze is ook dat klein onderzoek uitwijst dat voltijds-HB-onderwijs niet leidt tot betere schoolprestaties.
Een voordeel van deeltijds HB-onderwijs zijn dat het op meer scholen kan worden ingevoerd, wat inhoudt dat de leerling in de eigen buurt kan blijven.
"Het bijzondere aan de conclusie dat deeltijds beter is dan voltijds lijkt haaks te staan op de wensen van ouders", stelt Kusters. SPOV-directeur Marcel Reulen zegt al langer met plusklas-plus bezit te zijn. "Dat was al voordat Kusters ermee naar buiten kwam. In het volgende schooljaar willen we met plusklas-plus starten op enkele locaties van SPOV. We maken er dus een begin mee."