Terrassenkermis in gevaar

VENRAY | Terrassen en kermis zijn in Venray onlosmakelijk met elkaar verbonden. Horeca Venray-voorzitter Gijs Schapendonk spreekt daarom niet van een kermis, maar van een terrassenkermis. Maar die komt in gevaar omdat nieuwe landelijke wetgeving (straat)overkappingen bij horecagelegenheden vrijwel onmogelijk maakt. Ook de calamiteitenroute voldoet niet. Schapendonk: "We hopen er met de gemeente Venray uit te komen."

Door Henk Baltussen

Als gevolg van nieuwe landelijke regelgeving heeft de Veiligheidsregio de vergunningaanvragen voor terrasoverkappingen tijdens de kermis van Venray van dit jaar (vrijdag 2 augustus tot en met woensdag 7 augustus) onder de loep genomen. Er wordt vooral gelet op de strengere veiligheidseisen op het terrein van brandveiligheid en in wat voor mate de overkappingen een belemmering kunnen zijn voor hulpdiensten. De Veiligheidsregio heeft voor diverse situaties een negatief advies afgegeven.
"Er zijn in Venray zo'n negen horecagelegenheden met overkappingen", zegt Schapendonk. "Met deze uitkomsten verdwijnen sowieso sommige overkappingen, bij een aantal is het nog maar de vraag of ze worden toegestaan en in een enkel geval mogen ze blijven. Leggen we de situaties op de nieuwe wetgeving, dan is in Venray veel onmogelijk. Ik vind dat veiligheid maatwerk is. Het gaat nu wel erg ver. Waar houdt het op?" De gemeente Venray liet het Maastrichtse bureau GBB onderzoek doen in hoeverre het mogelijk is om zoveel mogelijk overkappingen, die met de nieuwe wet bij de hand nog een maximale lengte van 20 meter mogen hebben, tijdens de kermis te behouden.

GBB legde 9 mei de bevindingen op tafel en geeft aan dat met maatwerk knelpunten kunnen worden opgelost. 'Maar', zegt GBB, 'gemeente en horecaondernemers moeten zich ervan bewust zijn dat het geheel afbranden van meerdere horecazaken en in het uiterste geval ook bovengelegen woningen als gevolg van de aanwezigheid van overkappingen niet geheel kan worden uitgesloten'. De vraag is of de partijen dit gaan accepteren.
Bij een rondgang door het centrum van Venray ontdekte GBB dat delen van de huidige calamiteitenroute te smal zijn of zelfs helemaal ontbreken. Tevens staan enkele ingeplande kermisattracties op de calamiteitenroute. Die zullen verplaatst moeten worden, ook om de bereikbaarheid van gebouwen te waarborgen.
Lees verder hierlangs