Dirk Deenen doet een uiterste poging om een speler van Kwiek Venlo van de bal te krijgen.
Dirk Deenen doet een uiterste poging om een speler van Kwiek Venlo van de bal te krijgen. Foto: Simone Swinkels

Historie in de maak

Wanssum | Het was een middag waarop voor vijfdeklasser United alles goed moest vallen en dat uiteindelijk ook gebeurde. De ploeg van trainer Fenne Smits won in eigen huis met 3-1 van Kwiek Venlo en zag de belangrijkste concurrent, Grashoek, in eigen huis onderuit gaan tegen de nummer drie VOS (2-3). Daardoor kan de ploeg zondag voor het eerst in het bestaan promoveren naar de vierde klasse.

Door Dennis Stiphout

Het is 1 januari 2016 als SV Meerlo en VV Wanssum fuseren en SV United officieel het levenslicht ziet. Het eerste elftal komt dan al een aantal maanden uit in de vijfde klasse. In het debuutseizoen eindigt United als tweede, maar promotie blijft uit. In de jaren daarna zijn de prestaties van de fusieclub wisselvallig en staat United aan het einde van het seizoen vaak in het rechterrijtje. Als de KNVB besluit om in het seizoen 2015-2016 de zesde klasse op te doeken, blijft United in de vijfde klasse en speelt het vanaf dat moment op het laagste amateurniveau. Voor veel progressie in de prestaties zorgt dat overigens niet. De laatste drie seizoenen presteert de club ieder seizoen beter, met dit seizoen als zeer positieve uitschieter. Eén duel voor het einde van het seizoen staat de ploeg precies dáár waar het wil staan: bovenaan.

Een perfect moment, veroorzaakt door wat Venlose hulp en een eigen driepunter tegen Kwiek Venlo. Aanvankelijk zag dat er niet naar uit. United kwam in de eerste helft op achterstand, maar een werkelijk schitterende vrije trap van Indy Phillips zorgde voor rust voor de gelijkmaker. Na de pauze was de thuisploeg beter, maar vielen de doelpunten pas in het laatste kwartier. Verdediger Kevin Koolhof was mee opgekomen, omspeelde twee spelers en schoot laag raak: 2-1. Vervolgens was het Michal Kolodziejski die zijn ploeg met de derde treffer definitief in veilige haven schoot.

United heeft tien doelpunten voorsprong op VOS

Trainer Fenne Smits: "We hadden eigenlijk niet gedacht dat die andere uitslag ook daadwerkelijk in ons voordeel uit zou pakken. We hadden afgesproken ons volledig op deze wedstrijd te focussen. We hebben laten zien dat we verdienden te winnen en bepaalden het tempo. Je zag dat ze na de 1-1 moe werden al kregen ze nog een paar goede kansen. Onze doelman pakte een bal in de korte hoek, dat was cruciaal. Uiteindelijk maakten we de doelpunten tóch. Wij moeten nu gewoon van Resia winnen."

Met 85 goals staat Michal Kolodziejski met een straatlengte voorsprong op de rest boven aan de topscorerslijst aller tijden van SV United. De Pool zag de laatste jaren progressie: "Ik speel hier nu vier seizoenen en merk de laatste jaren dat het team ieder jaar beter wordt. Vorig jaar waren we al dicht bij promotie. De jonge spelers hebben veel inbreng en als we wisselen, worden we er niet meer zwakker op. Het zou voor mij veel betekenen om in de vierde klasse te gaan spelen, daar zijn geen zwakke teams meer. Ook voor het hele team zou het een grote stap vooruit zijn." De stand bovenin: United 25-60 (+57), VOS 25-60 (+47), Grashoek 25-59 (+69).

SV United-Kwiek Venlo 3-1 (1-1). Doelpuntenmakers SV United: Indy Phillips, Kevin Koolhof, Michal Kolodziejski.