Ze hadden dit seizoen niet heel vaak iets te vieren bij Sporting. Dat was zondag wel anders.
Ze hadden dit seizoen niet heel vaak iets te vieren bij Sporting. Dat was zondag wel anders. Foto: Simone Swinkels

Sporting wint kelderkraker

Swolgen | Nee, de verwachtingen bij het duel tussen Sporting ST en Kronenberg waren vooraf niet al te hoog. De twee slechtst presterende Noord-Limburgse clubs van het seizoen 2018-2019 stonden immers tegenover elkaar. Toch bleven afzwaaiende ballen, verkeerde inworpen en mislukte breedtepasses de toeschouwers over het algemeen bespaard. Sporting klopte de hekkensluiter, dankzij vier goals van Stan Theeuwen, en pakte daarmee de vijfde zege van het seizoen: 4-2. Met enkele versterkingen hopen ze volgend jaar bij Sporting op meer voorspoed.

Door Dennis Stiphout

Het duel is een kleine tien minuten bezig en langs de lijn klinkt gelach. "Ik dacht: ik kom eens kijken, vandaag hebben we een kans", grapt een van de toeschouwers die zich bij een groepje thuissupporters voegt. Toch zit er wel degelijk een seintje achter het geintje. Waar dit seizoen in eigen huis meermaals nederlagen als 2-6, 0-5 en 0-4 werden genoteerd, liggen er tegen hekkensluiter Kronenberg op voorhand wel degelijk kansen om na afloop weer eens het zoet van een overwinning te proeven.

Minstens zo interessant als de vraag of dat gebeurt is die hoe het elftal van trainer Han Friesen gaat proberen om volgend jaar de status van grijze muis in te ruilen voor een meer prominentere rol van betekenis. "We komen materiaal te kort, dat zie je", legt Friesen na afloop van de overwinning tegen Kronenberg de vinger op de zere plek. Volgend seizoen is de komst van een drietal nieuwe spelers zeker. Zo komen Daan Curvers en Jannes Engels over vanuit de JO19-1 (waarin Sporting fuseert met SVEB) en keert doelman Jules Perry, die momenteel in Tilburg woont, terug naar Tienray. Van een drietal andere spelers is het mogelijk dat ze volgend jaar het elftal komen versterken, maar er ligt nog niets vast. "Jules heeft aangegeven dat zijn broer Sander ook eens in de veertien dagen wil komen voetballen", vervolgt Friesen. "Ook Jimmy Janssen, die momenteel in het tweede elftal van Wittenhorst voetbalt, wil misschien deze kant op komen. Micha is de derde A-speler die misschien bij het eerste elftal komt. Dat is nu nog een eerstejaars A-junior, maar ik wil hem volgend jaar eigenlijk niet meer in de A hebben. Ik wil het allemaal eerst nog zien en bouwen op wat ik wel kan", aldus de trainer.

Laatstgenoemde, Micha Cox viel tegen Kronenberg in. Hij deed dat op het moment dat zijn teamgenoot Stan Theeuwen de show al lang en breed had gestolen met drie doelpunten. Na een kleine tien minuten was Theeuwen er als de kippen bij om een afgeslagen schot alsnog binnen te werken. Na een klein half uur spelen schoot de aanvaller beheerst zijn tweede van de middag binnen. Echte grote kansen waren er verder niet te noteren, al was de thuisploeg wel beter. Na een uur spelen werd het duel beslist. Het was het opnieuw Theeuwen die ditmaal de bal in de lange hoek schoot en daarmee voor een hattrick zorgde. Na Theeuwens vierde goal, even later, vond trainer Friesen het wel genoeg en gunde hij zijn goudhaantje een publiekswissel. Kronenberg kwam vervolgens met twee doelpunten, waarvan één uit een penalty, nog enigszins terug in het duel. Het was voor Theeuwen de eerste keer dat hij er vier maakte in het eerste elftal. "Na vier keer op de bank stond ik eindelijk weer eens in de basis. In vergelijking met Kronenberg staat er bij ons veel meer een team dat voor elkaar blijft gaan."

Dat is al heel wat, nu de punten nog. Trainer Friesen blijft realistisch: "Hopelijk kunnen we volgend seizoen een plek of vier, vijf stijgen. Dat maakt het voor iedereen prettiger werken. Ik kan wel van alles gaan roepen, maar je bent te afhankelijk van spelers die doorkomen."

Sporting ST-Kronenberg 4-2 (2-0). Doelpuntenmaker Sporting ST: Stan Theeuwen (4x).

Sporting ST: De Swart; Van Well (60. Cox), Miltenburg, Van Rijswick, Kusters; Gerrits, Smits, Beurskens; Goldschmidt (51. Janssen), Theeuwen (75. Cornelissen), Kerstjens.