Afbeelding
Foto: eigen foto

Piet Gommans 100 jaar

Venray | Je kunt hem nog bijna iedere dag zijn 'verplichte rondje' zien lopen in het centrum van Venray. "Kilometers maken om te zorgen dat ik niet van de benen ga", zo noemt Piet Gommans dat. Op 26 mei wordt hij 100 jaar en woont nog zelfstandig in zijn woning aan 't Liene in Venray, ondersteund door zijn kinderen en de Buurtzorg. Midden in het centrum, midden tussen de mensen.

Natuurlijk, ouderdom komt met gebreken, en dat gaat ook aan hem niet voorbij. Zijn geheugen laat hem steeds meer in de steek en dat is best lastig. Maar fysiek gaat het nog steeds prima. En dat kun je best een klein wonder noemen. In de oorlogsdagen van mei 1940 was hij soldaat en raakte door vier kogels ernstig gewond. Hijzelf dacht dat het op dat moment afgelopen was. Maar dat bleek dus nog even te duren...

Hij overleeft de oorlog en trouwt met Riet Ummenthun met wie hij tot haar overlijden in 2014 maar liefst 68 jaren gelukkig getrouwd blijft. In 1955 verhuizen zij vanuit hun geboorteplaats Helden naar Venray waar Piet aan de slag gaat bij het metaalbedrijf Inalfa. Daar blijft hij met veel plezier werken tot hij in 1978 in de WAO terechtkomt. Er zijn inmiddels 6 kinderen geboren, en er volgen 13 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. En in die geborgen kring viert hij komende zondag zijn 100ste verjaardagsfeest.

Zijn geheim?

Piet lacht en zegt dan nuchter:

"Gewoon doorademen..."