De polvertoren, een opslagplaats voor (bus)kruit.
De polvertoren, een opslagplaats voor (bus)kruit. Oude foto

De polvertoren

Venray | Dit is een foto van een schilderij van de polvertoren, ook wel pulvertoren of kruittoren genoemd, een opslagplaats voor (bus)kruit.

Pulver is een oud Nederlands woord en betekent poeder (Duits: Pulver); polver is een oude naam voor kruit; met toren werd de opslagplaats bedoeld. Vanwege het ontploffingsgevaar werd de bewaarplaats niet in een centrum ingericht, maar buitenaf.
In Venray was ook een polvertoren. Het perceel bestond uit een tuin, groot vier roeden en dertig ellen en was kadastraal bekend als sectie C nummer 615. Een bijbehorend weiland, dat kadastraal genoteerd was als sectie C nummer 1982, was acht roeden en twintig ellen en de woning twee roeden en vijftien ellen. Deze stond kadastraal bekend als sectie C nummer 1983. Het perceel was gelegen aan het Eind, dat anno 2019 ongeveer in de Gasstraat ter hoogte van de huidige nummer 4 zou zijn.


Het rechter pand op de afbeelding werd Hooge Huys genoemd. Het woonhuisje in het midden diende als onderkomen voor de Heer van Venray als hij in het dorp was om zaken te doen. Het werd ook wel het Jagerhuis genoemd, omdat een van de jagers van kasteel Macken het bewoonde als de Heer van Venray er niet vertoefde.

In een notariƫle akte van notaris Pingen van 20 november 1825 staat de polvertoren als particulier bezit. Notaris Pingen schreef: 'Bouwplaatsje bestaande in woonhuis, schuur, dehle, moeshof, en bouwland, gelegen te Venray aan de zogenoemde Polvertoor, palende Johannes Gerrits, en groesen in de Lullsche kuilen.' In de jaren die volgden werd het perceel diverse malen verkocht, verpacht of fungeerde als onderpand voor een schuldbekentenis met hypotheekstelling. In de transportakte van 4 oktober 1873 wordt de polvertoren voor het laatst genoemd. Dagloner Hendrik Thijssen zou mogelijk de laatste bewoner kunnen zijn.

Foto: Gemeentearchief Venray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray