Harry Driessen en Janny van Amersfoort  zijn 50 jaar getrouwd.
Harry Driessen en Janny van Amersfoort zijn 50 jaar getrouwd. Foto: Rikus ten Brücke

Samenzijn gaat vanzelf

Venray | Aan het begin van deze maand bereikten Harry Driessen (72) en Janny van Amersfoort (69) hun vijftigjarig huwelijksjubileum. Inmiddels zijn de twee er weer tussenuit met de camper voor een nieuw avontuur. Om te genieten van elkaar én van de vrijheid. "We mogen blij zijn zolang we dit nog kunnen."

Door Sven Poels

De liefdesreis begon in februari 1968, tijdens de carnaval in Harry's geboortedorp America. Janny, die Harry al kende van de brood- en banketbakkerij tegenover haar huis, trok toen de stoute schoenen aan. "Ik wist gelijk dat hij van mij was", vertelt ze 51 jaar na dato. Harry liet zich op zijn beurt gewillig veroveren. "Ik liet het over me heen komen", bekent hij. "En daar heb ik nooit spijt van gehad."

Op 7 mei 1969 trouwden ze reeds. "Zo ging dat in die tijd", stelt Harry, die eind jaren zestig nog in militaire dienst zat. "Na mijn dienstplicht werkten we allebei in een cafetaria in Horst. We woonden op dat moment nog niet samen."

Daar kwam in 1972 verandering in, toen het tweetal een flat kreeg toegewezen aan de Zwaluwstraat in Horst. Daar woonden ze slechts één jaar, want toen Harry werk kreeg als kok op het psychiatrisch ziekenhuis Sint Anna in Venray, werden de verhuisdozen alweer ingepakt. "Ik wilde wonen waar ik werk", verklaart de mannelijke wederhelft. En dus werd de Venrayse wijk Brukske hun nieuwe thuisbasis voor de daaropvolgende drie decennia. Een periode waarin zonen Marcel (1976) en André (1979) groot werden.

Ook op werkgebied kwamen er nog verschuivingen. Janny stond op de loonlijst bij voedingsmiddelenbedrijf Nestlé en tot ze in verwachting was van hun eerste kind verdiende ze haar geld bij kopieergrootmacht Rank Xerox. Als (chef-)kok werkte Harry tot eind jaren tachtig ook voor Xerox, waarna hij een jaar 'tourneerde' en vervolgens zo'n tien jaar actief was als horecamanager op de politieschool in Heerlen. Toen deze sloot, verkaste hij voor een jaartje naar de politieschool in Leusden, waarop hij tot zijn VUT nog aan de slag ging bij Philips in Eindhoven. "Daarna begon het mooie leven", stelt hij lachend. Dit 'mooie leven' betekent vooral lekker reizen. Harry: "We hebben altijd veel gecamperd, ook met de kinderen. We zijn steeds verder weggegaan. Afgelopen jaar zijn we naar Griekenland gereden. De vrijheid is heerlijk." Op de dag dat deze krant op de deurmat valt zijn de twee er alweer met de camper vandoor, met Slovenië en Kroatië als bestemming. "We voelen ons net Kroaten. Als je daar aan de kustweg rijdt, beginnen je ogen te twinkelen." Voor andere hobby's heeft het reislustige echtpaar geen tijd. "Daarvoor zijn we te vaak weg", meent Janny. "In het voor- en najaar houden we de camping van Harry's broer in Aarle-Rixtel draaiende. En in de winter helpen we op een camping in het Oostenrijke Längenfeld."

Het gouden bruidspaar, dat na zes jaar Kronenberg in 2009 terugkeerde naar Venray, prijst zich gelukkig met de huidige levensstijl. "We mogen blij zijn zolang we dit nog kunnen", weet Harry. "Maar daar moeten we wel zelf aan werken." 'Liefde' is volgens hem daarentegen géén werkwoord. "Vijftig jaar bij elkaar blijven gaat vanzelf."