Afbeelding

Roma

Een paar weken geleden schreef ik over de film Der Hauptmann. Hij trok weinig bezoekers en de thuisblijvers gaf ik gelijk. Afgelopen maandag zag ik Roma, ook zwart-wit en ook een Filmkringfilm (zeven films voor 38,50 euro). Wederom was het niet druk. Als je de eerste zeven films hebt gezien, betaal je voor deze achtste vijf euro; wellicht weerhoudt dat mensen? Of wellicht weet niet iedereen dat als je er eentje hebt gemist (Der Hauptmann?) deze achtste niets extra kost?

Hoe dan ook, deze keer hebben de thuisblijvers ongelijk.

Roma speelt in het Mexico van begin jaren zeventig, is Spaans gesproken, begint met een lange scène waarin waswater in een afvoerputje stroomt, en een van de hoofdrollen is weggelegd voor… hondendrollen! Maar vergis u niet. Deze film over sterke vrouwen en zwakke mannen weet in 135 minuten niets minder dan het hele leven te vangen, en de cameravoering vergeet ik nooit meer – de in één take opgenomen zeescène is onverdraaglijk spannend.

Roma draait vanaf vandaag (donderdag) nog vijfmaal in Venray. Heeft u geen filmkaart? Geen paniek: negen euro is geen geld voor deze bioscoopervaring. Trouwens, tegen een haarscherp beeld van pakweg vijf bij dertien meter kan sowieso geen thuisscherm op.

Gaat dat zien.