Voormalig klooster verandert in een hotel met zo'n 160 kamers, zonder restaurant.
Voormalig klooster verandert in een hotel met zo'n 160 kamers, zonder restaurant. Archief Peel en Maas

Bijzonder kloosterhotel

OOSTRUM | Het voormalige klooster St. Paschalis in Oostrum wordt door eigenaar en vastgoedhandelaar Marcel van Hooijdonk uit Breda veranderd in een hotel met een bijzonder concept. Er komen 96 kleine kamertjes (elk zo'n 10 vierkante meter) voor maximaal 2 personen, 22 familiekamers met 4 tot 5 slaapplekken en 50 grote, luxe slaapkamers voor 2 tot 3 gasten. De kapel wordt ingericht als ontbijtzaal, waar ook bijeenkomsten kunnen worden gehouden.

Door Henk Baltussen

Maikel Hemminga van hotelketen Teleport, met hotels in Amsterdam, Den Haag en Breda, is verantwoordelijk voor het concept van Kloosterhotel St. Paschalis Oostrum, zoals het officieel gaat heten. Hij was dinsdag bij de dorpsraadvergadering in D'n Oesterham aanwezig om tekst en uitleg over het project te geven. De onvermijdelijke vraag vanuit de zaal bleef niet lang uit: 'Komen er ook Polen te zitten?'
Die kou kon Hemminga, die afgelopen oktober is gevraagd voor de ontwikkeling van het Paschalis-concept, direct uit de lucht halen. "Nee, dit is beslist geen verkapt verhaal om buitenlandse werknemers onderdak te geven. Dat wil de eigenaar zeker niet. Het staat ook niet in de vergunningaanvraag."
Op dit moment loopt er nog een vleermuizen- en een flora- en fauna-onderzoek door Bureau Kragten. Is dat afgerond, dan kunnen volgens Hemminga de handen uit de mouwen.

Grootschalige (ver)bouw-activiteiten blijven achterwege. "Er komen zo min mogelijk aanpassingen. De toegangsweg blijft intact, bomen blijven staan en de kloostertuin moet in originele staat worden teruggebracht. Over de parkeerruimte bij Paschalis wordt overleg met de gemeente gevoerd." Op een vraag vanuit de zaal waarom de directe omgeving bij Paschalis (in 1937 gebouwd door de Broeders van Liefde), zoals het groen, er zo verloederd uitziet, was Hemminga kort. "We gaan pas aan de slag als de goedkeuring binnen is."

Geen restaurant, wel dag en nacht steenovenpizza's

Het kloosterhotel zal volgens Hemminga werk gaan bieden aan twintig tot veertig personen. "Zeven dagen, 24 uur lang zal er iemand aanwezig zijn."

Een restaurant komt er niet, wel worden 24/7 steenovenpizza's aangeboden "Dat hoort bij het concept. Het is een service die in Amsterdam en Den Haag erg wordt gewaardeerd", volgens Hemminga, die vooral mikt op gezinnen, cultuur- en natuurliefhebbers en senioren. Rust, cultuur, natuur, recreatie en sport worden belangrijke pijlers. Ook biedt het kloosterhotel mogelijkheden voor yoga en workshops. De kamers gaan tussen de 40 en 120 euro kosten. Ook een animatieteam maakt deel uit van het hotelconcept.

"De gasten warm ontvangen met een hapje en een drankje en ze krijgen direct heel veel info over de omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld op stap met de boswachter."
Wat het allemaal gaat kosten? "Nog niet bekend", volgens Hemminga. "Er is een open budget."

Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg verkocht in juni 2017 aan Seminarie BV het kloostergebouw, waarin tot december 2012 verslavingskliniek Paschalis was gehuisvest. Wanneer Kloosterhotel St. Paschalis Oostrum de deuren opent, is volgens Hemminga nog onbekend.