'Ontsluiting campus via de A73'

Oirlo | Huisvestingsorganisatie Work and Stay organiseerde op 8 mei een tweede gesprek om de plannen voor een arbeidsmigrantencampus achter tankstation De Wuust in Oirlo toe te lichten. Work and Stay had de plannen na de eerste bijeenkomst bijgeschaafd.

"We beraden ons nu op de vervolgstappen", vertelt Leon Litjens van Work and Stay. "Een deel van het dorp is fel tegenstander van ons plan en een ander deel uit zich minder. Wij willen als Work and Stay de plannen graag doorzetten. Nu gaan we kijken of we voor een derde keer met de omwonenden in gesprek gaan of dat we een vergunning gaan aanvragen bij de gemeente."

Op het terrein langs de A73 achter het tankstation moet een arbeidsmigrantencampus komen met 250 bedden. De campus is alleen bedoeld voor arbeiders die voor kortere tijd in Nederland verblijven. Volgens Work and Stay zijn de plannen naar aanleiding van de eerste omgevingsdialoog gewijzigd. "We hebben naar de verkeersafwikkeling gekeken en we willen het verkeer via de A73 ontsluiten. Dat is volgens ons een reƫle optie. We hebben al met Rijkswaterstaat over een tweetal opties gesproken."

Omwonenden vormen actiegroep

Daarnaast wil Work and Stay de overlast tot een minimum beperken. "We gaan, als dat nodig blijkt te zijn, de troep rondom de campus zelf opruimen. Op de campus komt een winkelvoorziening en we willen de arbeidsmigranten in contact brengen met de gemeenschap. Dat maakt het makkelijker om goed te integreren. Ook willen we samenwerken met lokale ondernemers om de campus te realiseren."

Een flink deel van de gemeenschap in Oirlo en Castenray zit niet te wachten op een nieuwe huisvestingslocatie voor arbeidsmigranten. Op korte termijn wordt een actiegroep geformeerd met vertegenwoordigers uit beide dorpen om de feiten rondom de plannen nauwgezet te controleren en te volgen.