Gezinshuis in oude bruidsmodezaak

OOSTRUM | In Oostrum start Gezinshuis de Eekhoorn uit Bergen een dependance voor vier jongeren in de leeftijd tussen globaal 18 en 25 jaar. Ze krijgen onderdak in een pand (voormalige bruidsmodezaak) aan de Mgr. Hanssenstraat. De bedoeling is om eind dit jaar de eerste jongeren daar te kunnen huisvesten.

Door Henk Baltussen

De Eekhoorn is in 2011 opgericht door Tjerk Kingma en Cathelijne Beijersbergen van Henegouwen en heeft de hoofdlocatie in Nieuw Bergen. Kleinschalige zorginstelling de Eekhoorn biedt momenteel onderdak aan een dertigtal jongeren in Nieuw Bergen, Afferden, Venray en Ottersum. De jongeren die begeleid worden hebben een indicatie voor Beschermd wonen vanuit de WMO of vanuit de Wet Langdurige Zorg.
De initiatiefnemers wachten nog op goedkeuring van de gemeente voor wijziging van het bestemmingsplan in Oostrum. "De aanvraag ligt er", volgens Beijersbergen van Henegouwen, die samen met Kingma dinsdag Dorpsraad Oostrum op de hoogte bracht van de plannen. Na wat verbouwingswerk hopen ze eind dit jaar te kunnen starten in Oostrum. Beiden zijn gediplomeerd hulpverlener en werkten in diverse GGZ-instellingen.
Ze lieten weten dat het niet gaat om verslaafdenzorg. Beijersbergen van Henegouwen: "Het gaat in dit geval voornamelijk om autisten die hulp nodig hebben bij het vinden van werk, een opleiding of het voeren van een huishouding. Ze hebben zoveel mogelijk een eigen daginvulling. Wij begeleiden ze hierbij zodat ze op den duur zelfstandig kunnen wonen. Contact hebben met de buurt is ook belangrijk voor ze. Gemiddeld duurt de begeleiding een jaar." Een deel van de buurt is inmiddels op de hoogte van de plannen.