Willy Sterrenberg exploiteert de komende vijf jaar de dorpskermissen in de gemeente Venray.
Willy Sterrenberg exploiteert de komende vijf jaar de dorpskermissen in de gemeente Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Oirlo trapt kermisseizoen af

Oirlo | De eerste dorpskermis van het nieuwe seizoen is achter de rug. Oirlo had de primeur en mocht de eerste kermis van Sterevents in de gemeente Venray ontvangen. Het bedrijf van kermisexploitant Willy Sterrenberg (41) uit Oostrum organiseert de dorpskermissen in de gemeente Venray voor de komende vijf jaar.

Door Willem Menting

Sterrenberg groeide op in Apeldoorn, maar woont al twintig jaar in Oostrum. "Het is mooi om in de eigen regio de kermissen te mogen organiseren. We zijn vaak lang onderweg en het is leuk om een keer de kermis om de hoek te exploiteren. Het is belangrijk dat de kermis ook in een klein dorp behouden blijft. Er verdwijnen al basisscholen, kroegen en banken. Als ook de kermis wegvalt, blijft er weinig over. Gelukkig ziet ook de gemeente Venray dat belang. Zonder steun van de gemeente is er namelijk in de kleine kernen geen kermis meer. De gemeente denkt goed met ons mee en dat bevalt uitstekend."

Sterrenberg organiseert de kermissen in Leunen, Heide, Ysselsteyn, Oostrum, Oirlo, Castenray, Wanssum, Veulen, Blitterswijck, Merselo en Geijsteren. Smakt organiseert samen met Holthees zelf een kermis en in Vredepeel wordt één keer per vijf jaar een kermis neergezet. De kermisexploitant erkent dat het voor hem en de andere kermisondernemers moeilijk is het hoofd boven water te houden. "Ik kom uit een échte kermisfamilie. Het is een manier van leven. Het draait niet alleen om geld. Ik weet hoe het werkt en daarom kunnen wij het volhouden. Als je blanco een kermiskraam begint, dan haal je het niet."

Sterrenberg werd groot in een heuse kermisfamilie. Zijn opa had altijd al botsauto's en zo is ook Sterrenberg besmet geraakt met het kermisvirus. "Ik heb zelf twee botsautobanen. In Oirlo stond de kleine botsautobaan, voor de grote was te weinig plek. Iedere kermis in de gemeente Venray krijgt in ieder geval botsauto's en ook de draaimolen ontbreekt niet." Iedere kermis bestaat uiteindelijk uit minimaal zeven kramen. "We werken met kleine ondernemers die hard moeten werken voor hun boterham. Ook komen alle ondernemers uit de regio. Zo komt de schietkraam uit Venlo. Die staat overigens ook op alle kermissen."

De samenwerking met de dorpen is volgens Sterrenberg essentieel voor het slagen van de kermis. Hij overlegt bijvoorbeeld veel met de dorpsraden. "Met sommige dorpen heb ik wat meer contact, maar dat is logisch. Ik denk graag mee over de mogelijkheden. Ik moet zeggen dat het in Oirlo voortreffelijk is gegaan."

Het dorpsfeest in Oirlo werd dinsdagmiddag afgesloten met een dorpsbarbecue. Er schoven zo'n 150 dorpsbewoners aan voor het avondmaal om gezamenlijk een punt te zetten achter de eerste dorpskermis van het seizoen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding