'Merkwaardige uiting dierenpassie'

Ysselsteyn | Maandagmiddag hielden ruim 100 dierenactivisten een varkensfokkerij in Boxtel bezet om aandacht te vragen voor de varkens die in hun ogen niet goed behandeld worden. Ze eisten dat ze de zieke varkens mee mochten nemen.

"Het is een lastige situatie", reageert varkensboer Peter van Dijck. "Die mensen hebben een passie voor dieren, maar uiten dat op een merkwaardige manier. Het binnendringen van de stallen is natuurlijk van de zotte. Je overtreedt dan elke fatsoensnorm, maar brengt ook de dieren in gevaar. We moeten opletten dat we van beide kanten niet alleen maar olie op het vuur gooien." Van Dijck, regiobestuurder van LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouw Bond) regio Noord-Limburg, vindt het desondanks goed dat de leefomstandigheden van de varkens onder de aandacht wordt gebracht. "Er is niets mis met het feit dat mensen zien wat er gebeurt, maar dat kan ook op een andere manier. Volgens mij zaten er mensen bij uit landen waar je meer kunt doen dan hier. Ik begrijp het nut er dan niet van om in Nederland in een stal te komen."

Van Dijck beseft dat een inval nooit helemaal voorkomen kan worden. "Natuurlijk zullen we wat meer opletten, maar als je met een koevoet een huis binnen kan komen, kan dat ook in een stal. We moeten zo snel mogelijk van dat gevoel af, want het brengt ons niets."