Daan Huntjens, nu nog in dienst van Venray, zet een sliding in op de bal.
Daan Huntjens, nu nog in dienst van Venray, zet een sliding in op de bal. Foto: eigen foto

Studie én voetbal in Amerika

Venray | Venray JO19-1-speler Daan Huntjens (18) vertrekt deze zomer bij Venray. De tiener staat aan de vooravond van een Amerikaans avontuur, waarbij hij studie en voetbal gaat combineren.

Huntjens zit momenteel in het laatste jaar van het CIOS en stapt deze zomer in het vliegtuig naar Amerika. "Als je op een bepaald niveau voetbalt en studeert kom je in aanmerking voor een Scholarship", verduidelijkt de tweedejaars A-junior. "Ik ga de opleiding Exercise Science volgen, een soort combinatie van Sportkunde en Bewegingswetenschappen. Daarnaast ga ik voetballen voor de universiteit waaraan ik studeer. Dat is het Bethany Lutheran College. De voetbalclub heet Bethany Vikings. Het ligt in het noorden van Amerika, tegen de Canadese grens aan."

Toen hij in het derde jaar van het Raayland College zat, smeedde Huntjens het plan om ooit naar Amerika te gaan. "Ik zag films van het Amerikaanse Scholarship en wilde later graag voetballen in Amerika", aldus de verdediger, die niet van plan is om voor even naar Amerika te gaan. "De bedoeling is dat ik vier jaar blijf. Ik zou eventueel vijf jaar voor het team mogen spelen, dan mag je dus een jaar blijven zitten (de opleiding duurt vier jaar, red.)."

Het voetbalniveau waarop Huntjens gaat spelen, is vergelijkbaar met dat van de eerste of tweede klasse in Nederland. "Ik ga op het derde niveau spelen. Het tweede niveau is vergelijkbaar met de hoofdklasse of derde divisie, dus dit niveau is de eerste of tweede klasse. We beginnen de eerste twee weken met een trainingskamp waarin we twee tot drie keer per dag trainen. Daarna beginnen de eerste oefenwedstrijden. Dan blijven we wel iedere dag trainen, maar niet meer zo intensief als tijdens het trainingskamp. Langzaamaan begint dan de competitie. Op woensdag en zaterdag hebben we wedstrijden, de andere dagen trainen we."

De Bethany Vikings starten op het zogenaamde regionale (Conference) niveau.
Bij een kampioenschap plaatst het team zich voor de regionale competitie, waarna het elftal bij een eindklassering in de top drie op landelijk niveau kan spelen.

Vorige week leverde Huntjens zijn afmeldformulier in bij Venray. "Na dertien seizoenen ga ik weg bij de club. Dat voelde best wel raar, ja."