Kronos stelt Venray in gebreke

VENRAY | Zonneparkontwikkelaar Kronos Solar heeft de gemeente Venray begin deze week officieel in gebreke gesteld. Met de schriftelijke aanmaning wil Kronos het college bewegen binnen enkele weken alsnog een besluit te nemen over de zonneweide die Kronos in Smakt wil realiseren. B en W gaan volgens Kronos over de schreef, omdat ze voor dat besluit te veel tijd gebruiken.

Door Henk Baltussen

Het boetebedrag kan in die periode oplopen tot zo'n 1500 euro. Wethouder Martijn van der Putten liet maandag het presidium (commissie met de acht Venrayse fractieleiders onder voorzitterschap van de burgemeester die de gemeenteraadsagenda vaststelt) weten dat de brief, waar Kronos al eerder mee dreigde, er lag.
Kronos vroeg vorig jaar al een vergunning aan voor het zonnepark. Die termijn is al ruimschoots verstreken, omdat het college in tweede instantie ook de gemeenteraad in de de besluitvorming wilde betrekken. Dit naar aanleiding van de ontstane ophef in Smakt over de mogelijke komst van het park. De tweede termijn is eveneens bijna verstreken. Dinsdag mei 28 mei zou de gemeenteraad besluiten om wel of geen verklaring van 'geen bedenkingen' over de Kronosplannen af te geven. Maar vorige week schrapte de raadscommissie het agendapunt, omdat het college nog volop doende is beleid te ontwikkelen aangaande duurzame energie-opwekking in Venray.
Dat beleid ligt er in de herfst. Daar wil Kronos, ook met het oog op de subsidie-aanvraag (SDE+), vóór oktober niet op wachten. Wat de ingebrekestelling precies gaat inhouden, kon Van der Putten niet aangeven. "De gemeenteraad kan nooit binnen twee weken een besluit nemen. De eerste dwangsom zal er daarom spoedig liggen." Die 1500 euro is volgens Van der Putten nog te overzien. Hoe het verder gaat, daarover tast hij in het duister. "Als Kronos naar de rechter stapt, kunnen meer sancties volgen."

Lees verder op pagina 5