Zorgen bij VVD over kosten sociaal plan KCJ

VENRAY | Het sociaal plan voor de ruim veertig oud-medewerkers van Kunstencentrum Jerusalem (KCJ) kan enkele tonnen meer gaan kosten dan de 2.850.000 euro die in 2017 is begroot. Het maximale tekort kan oplopen tot zelfs bijna een miljoen euro. Een bezorgde Bas Künen (VVD) stelde daar vorige week in de commissie Leven vragen over.

Door Henk Baltussen

"Waar gingen die bijna drie miljoen euro eigenlijk aan op?", wilde Künen onder meer weten. Omdat het sociale plan in augustus van dit jaar afloopt, kan wethouder Anne Thielen daar nog geen duidelijkheid over verschaffen. "In de tussentijd is er veel gebeurd en er waren tegenvallers. Zo bleek er een extra personeelslid van KCJ te zijn dat binnen het sociaal plan viel."
Per 1 september 2017 is de subsidie van het Venrayse kunstencentrum stopgezet. Daardoor kwamen een veertig medewerkers op straat te staan. Ze kwamen in een tweejarig durend sociaal plan terecht. De gemeenteraad stelde daarvoor 2.850.000 euro beschikbaar. 25 medewerkers kozen voor afkoop van hun recht op uitkering, 15 kozen voor een tweejarig traject Van Werk Naar Werk. Enkele maanden voor het aflopen van de tweejarige termijn blijken nog vijf mensen geen zicht op een baan te hebben. Thielen verwacht ook niet dat ze in de nabije maanden werk vinden.
Künen snapt niet dat enkele maanden geleden het college ervan uitging dat het budget van bijna drie miljoen toereikend was. "Nu we in de afrondende fase van het sociale plan zijn, is er alsnog een verrassing: er kan een maximaal tekort van 920.000 euro ontstaan. Er is een reserve van 300.000 euro, die wordt al zeker aangesproken. Dus we gaan over de drie miljoen heen." Thielen zegt niet op de vragen van Künen in te kunnen gaan. "Na 1 september komt er duidelijkheid."