Wat VN-verdrag betreft: 'Stuitend ambitie-gebrek'

VENRAY | Jack Gardeniers (namens Venray Lokaal lid van de commissie Leven) was vorige week duidelijk: "De gemeente Venray heeft een stuitend gebrek aan ambitie met het oog op de Lokale Inclusie Agenda." Ook de andere twee coalitiepartijen (D66 en CDA) uitten flinke kritiek, alsmede de VVD en Pro Venray.

Door Henk Baltussen

Eind 2006 namen de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap aan. In het verdrag staat welke rechten mensen met een beperking hebben en dat ze net zo goed aan de samenleving mee kunnen doen als mensen zonder beperking.
Nederland bekrachtigde het VN-verdrag in de zomer van 2016. Dit betekent dat Nederland zijn uiterste best moet doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking dezelfde kansen en mogelijkheden hebben als mensen zonder beperking.
Dat is in een wet gegoten, gemeenten dienen daartoe een inclusie-agenda op te stellen. Maar verschillende fracties stellen dat de gemeente Venray niet aan die wet voldoet of zetten er in elk geval grote vraagtekens bij.
Gardeniers trekt het felste van leer. Hij zegt verbijsterd te zijn over de nalatigheid van de gemeente Venray. "Mijn verbijstering wordt gedeeld door het College voor de Rechten van de Mens en de Vereniging Nederlandse Gemeenten, waarmee ik contact heb opgenomen. Ga daarom aan de slag met de inclusie-agenda voor Venray en voor de zomer willen we daarvan het eerste resultaat zien."

Bas Künen (VVD) constateert 'dat er dus geen doelgroepenbeleid is'. "Wat is de inclusie-agenda van Venray eigenlijk, hoe komt die tot stand, wat merkt de burger ervan?" Jens van Oers (Samenwerking Venray) vraagt zich af waarom Venray niet aan het VN-verdrag voldoet.

'Waarom voldoet Venray niet aan het VN-verdrag?'

Beleidsambtenaar Mariska Boon erkent dat Venray een agenda moet hebben. "Maar eigenlijk is alles wat wij doen inclusie. Daar maken we geen aparte agenda voor. We doen al heel veel." Boon geeft tevens aan dat via een promotieplan inclusie bij de inwoners onder de aandacht wordt gebracht. "Een slogan zou kunnen zijn: Venray voor iedereen. Zo willen we mensen bewust maken."
Gardeniers ziet er geen heil in. "Het is de omgekeerde wereld. Maak eerst een plan, een agenda en stel daarna een communicatieplan op."

De gemeenteraad mag dinsdag 28 mei zijn licht erover laten schijnen.