Zorgen over kermis in Leunen

Leunen | De dorpsraad van Leunen maakt zich zorgen over de kermis in het dorp. Tijdens de dorpskermis van 14 tot en met 18 juni wordt in het centrum van Venray het pleinfestijn georganiseerd. Gevreesd wordt dat een groot deel van de potentiële bezoekers naar Venray trekt. "We moeten wel zorgen dat we uit de slachtofferrol blijven", vertelde Gerrit Reintjes maandagavond tijdens het dorpsraadoverleg in Leunen.

Door Willem Menting

Reijntjes voerde samen met twee andere leden van de dorpsraad een gesprek met wethouder Jan Loonen en Pieter Driessen van de gemeente Venray. Doel was om te bekijken of de schade dit jaar te beperken is voor de Leunse kermis. Het dorp zette dit jaar juist flink in op de kermis. Onder meer de horecagelegenheden de Baank en Café 1878 hebben de handen ineengeslagen. En er is een gevarieerd kermisprogramma neergezet. "Er is veel geïnvesteerd, maar aan een grote partij als het pleinfestijn kunnen wij qua budget nooit tippen. We besloten uiteindelijk om subsidie aan te vragen bij de gemeente, maar dat is nooit meer dan een paar honderd euro. Als de gemeente de subsidie toekent, dan is die overigens nooit op tijd binnen." Dat de zorgen terecht zijn blijkt wel uit een uitspraak van Inge Loonen, lid van de dorpsraad: "Ik heb al van twee vriendengroepen gehoord dat ze naar Venray trekken op 15 juni."

Om de kermis dit jaar toch een extra boost te geven, schiet de dorpsraad van Leunen de subsidie voor. Er wordt 500 euro extra in de kermis gestoken als voorfinanciering. "Als we die niet terugkrijgen via de subsidie, hebben we pech."

Kermisexploitant Willy Sterrenberg was deze week in Leunen om de kermisopstelling te bepalen. Leunen krijgt onder meer een grote stormbaan met veel obstakels. De podiumwagen blijft op dezelfde plek staan als een jaar eerder. Er is ook gekeken naar een andere opstelling van de wagen, maar dat zou de sfeer op de kermis geen goed doen.

De concurrentie vanuit het Pleinfeest op zaterdag 15 juni is niet misselijk voor Leunen. De organisatie van het evenement op het Henseniusplein heeft Crazy Pianos uit Scheveningen weten te strikken. De band zou de reden zijn voor de mogelijk leegloop van de kermis in Leunen op zaterdag. "De kermisorganisatie heeft er alles aan gedaan om een mooi programma te maken en dat is uitstekend gelukt."

Volgens dorpsraadlid Gerrie Pijpers ligt het probleem dieper. "De jeugd trekt wel vaker weg uit Leunen. Ook met het carnaval trekken inwoners uit bepaalde delen van Leunen liever naar Vernay. Daar valt niks tegen te doen."

Het kermisfeest in Leunen begint op vrijdagavond 14 juni met een biercantus. Op zaterdag is de officiële opening en daarna treedt de Lekkeband op. Het volledige kermisprogramma van de kermis is terug te vinden op facebook.com/kermisleunen.