Fout Tomorrow Energy

SMAKT | Zonneparkontwikkelaar Tomorrow Energy (TE) is de fout ingegaan door Math van de Winkel als beheerder op te voeren van een nieuw aan te leggen zonneweide aan de Spurkt in Smakt. De agrariƫr werd in een principeverzoek van TE aan de gemeente Venray voor de oprichting van het zonnepark als beheerder aangemerkt. Van de Winkel weet echter van niets en heeft dat inmiddels de gemeente Venray en TE laten weten.

Door Henk Baltussen

Het Eindhovense TE heeft in het principeverzoek de naam Van de Winkel inmiddels geschrapt. Uit tekeningen bleek ook dat het bedrijf en gronden van Van de Winkel waren ingetekend met zonnepanelen. "Ook daar klopt niets van", aldus een verbaasde Van de Winkel. "In februari werd ik gebeld door Tomorrow Energy om een keer te praten over de zonneparkplannen. Prima, zei ik. Enkele uren later waren ze er al, en twee uur later hadden ze de brief voor de gemeente al klaar. Ik had tijdens het contact met Tomorrow Energy duidelijk aangegeven niet bij de ontwikkeling van het zonnepark betrokken te willen worden. Ik ga gewoon door met mijn varkensbedrijf en word zeker geen beheerder van het zonnepark." TE heeft inmiddels sorry gezegd voor de omissie: 'Oprechte excuses dat wij u ongewild in onze plannen hebben betrokken. Er is klaarblijkelijk een babylonische verwarring ontstaan. Uw gronden worden niet ingetekend als zonnepark'.
Van de Winkel laat ook weten geen moeite te hebben met het zonnepark in zijn achtertuin (ingeklemd tussen de westelijke kant van de A73 en de Loobeek), mits de zonneweide van ontwikkelaar Kronos aan de andere kant van de A73 geen doorgang vindt. "Twee zonneparken in Smakt is geen optie omdat het niet wenselijk is dat mijn bedrijf daar tussenin komt te liggen. Daar ga ik niet mee akkoord en het is niet goed voor het dorp. Het zonnepark bij de Spurkt is de enige optie. Mocht het Kronosplan doorgaan, dan ga ik bezwaren indienen tegen de plannen van Tomorrow Energy bij mijn bedrijf." Wat Van de Winkel onbegrijpelijk vindt is dat de locatie bij zijn bedrijf eerder door de gemeente Venray werd afgekeurd als alternatief van het Kronosplan. "De waterhuishouding hier zou niet goed zijn. Het Waterschap heeft er echter geen probleem mee." TE wil in gesprek met de dorpsraad Smak-Holthees. "Daar zien we nu van af", zegt dorpsraadvoorzitter Peter Coppus. 'We wachten eerst het nieuwe beleid af van duurzame energieopwekking van het college." Dat ligt er komende herfst.