'Flink gas geven voor nieuwe raad'

Vervolg pagina 3 | De onrust in de twee Kamers van de Participatieraad, het direct opstappen van leden en het op een lager pitje voortzetten of zelfs stoppen van werkzaamheden zorgt voor zorgen bij de leden van de commissie Leven.

Bernie van Lierop (Samenwerking Venray) vraagt zich af hoe de overbruggingsperiode eruitziet in aanloop naar de nieuwe Participatieraad en Bram Jilesen wil weten wie er advies gaat geven. "Weg blijven het beleid voorleggen aan de Participatieraad", zegt beleidsambtenaar Michel Vogelaar. "WIO wil nog bepaalde onderwerpen bespreken." Dat klopt, zegt Gerry Houben, kamervoorzitter van de WIO. "Wij staan voor burgerparticipatie. Dat hebben we er ooit uitgesleept. Daarom willen we de grotere projecten als armoedebeieid nog blijven doen. Maar in december stoppen we er echt mee." De nieuwe opzet van de Participatieraad kan Houben nog wel begrijpen. "Maar daar hoef je geen compleet nieuwe raad voor op te richten."

SP-commissielod Ronald van Hal heeft een wrange smaak bij het dossier. "Alsof iedereen rollebollend over straat gaat. De uitgangspunten waarderen we. Maar om de nieuwe werkwijze al vanaf volgend jaar in te voeren is wel erg ambitieus."
Ambtenaar Vogelaar geeft aan de datum van 1 januari 2020 te willen halen. "Maar dan moet er nog wel flink gas worden gegeven."

Onder meer de SP en Venray Lokaal geven bij de WIO aan meer achtergrond informatie te willen hebben over de ontstane situatie. Wethouder Anne Thielen zegt dat 'bij knopen doorhakken niet iedereen tevreden kan worden gesteld. Het laatste woord hierover is aan de gemeenteraad op dinsdag 28 mei.