Frans Jansen presenteert zijn nieuwste boek over Venray in hotel Asteria.
Frans Jansen presenteert zijn nieuwste boek over Venray in hotel Asteria. Foto: Rikus ten Brücke

Frans Jansen

Wijk en Aalburg | Samen met zijn vrouw Truus woont Frans Jansen (76) al jarenlang in hun boerderij in de Brabantse plaats Wijk en Aalburg. Het monumentale pand uit 1857 heeft veel karakteristieke kenmerken behouden, maar het echtpaar met hun wortels in Venray heeft duidelijk hun eigen draai gegeven aan de invulling van het rijksmonument. "We hebben zo'n 4.000 boeken. Die hebben allemaal een plek gekregen bij de boerderij", vertelt Jansen enthousiast.

Door Willem Menting

Het hoge aantal boeken in de privécollectie van Jansen is niet verwonderlijk. Het boekenvirus kreeg vat op hem toen hij 10 jaar oud was. "Mijn eerste boek was Mokey op Bali. Dat boek hebben mijn ouders destijds via de Magriet gekocht. Via het tijdschrift konden we goedkoop boeken aanschaffen." Eigenlijk staat het gehele leven van Jansen in het teken van boeken. Als grafisch ontwerper, fotograaf en uitgever ontwikkelde hij honderden boeken.

Hij werkte onder meer in opdracht van KLM, Stedelijk Museum Amsterdam, KRO, Océ, Avro, Nuon en Océ. Ander hoogtepunt voor Jansen kwam was in 2005. "Samen met dochter Feike maakte ik Golden Earring. Het was een standaardwerk van 50 jaar Golden Earring. We zochten materiaal tot in de badkamer van Barry Hay. We kregen medewerking van onder meer Anton Corbijn, Erwin Olaf, Bart Chabot. Eerste exemplaren werden uitgereikt door Freek de Jonge in discotheek Asta Den Haag."

Jansen werd in 1942 geboren in Venray en groeide onder meer op aan de Overloonseweg. Als jongste telg in een gezin met acht kinderen wist hij precies wat hij wilde. Na de basisschool vertrok hij naar de Mulo en uiteindelijk belandde hij op Academie Sint Joost Breda. "Daar studeerde ik grafische vormgeving. Onze dochter belandde uiteindelijk ook op die opleiding. Onze kinderen zeiden altijd: 'We gaan nooit zoveel werken als jullie.' Dat liep uiteindelijk toch anders. Feike moet ook regelmatig een nachtje doorhalen om werk af te krijgen."

BALI

Samen met zijn vrouw deelt Jansen nog een andere passie. Sinds 1993 komt het echtpaar geregeld op het Indonesische eiland Bali. Inmiddels is het stel daar al bijna zestig keer geweest. "Met name de ceremonies bij een tempel vind ik ontzettend fascinerend. Het is sowieso geweldig om bij die tempels te verblijven. De mensen zijn daar zo vriendelijk en de natuur is geweldig." Toch ontstond de liefde voor het eiland bij toeval. "We hebben daar jarenlang via Foster Parents een kind financieel gesteund. We hadden het vermoeden dat ons geld niet goed werd besteed en we zochten het meisje toen op. Het bleek goed te gaan met haar en onze donaties kwamen op het juiste adres. We hebben nu nog steeds contact met haar en mijn vrouw is zelfs op haar bruiloft geweest." Het liefst vertrekt Jansen graag voor een langere periode naar Bali. Hij denkt dan al snel aan drie maanden, maar dat ziet zijn vrouw Truus niet zo zitten. "We kunnen onze drie kleinkinderen ook niet zo lang missen. Als alles volgens planning verloopt, gaan we begin 2020 weer een paar weken naar Bali. Daar kijk ik nu al naar uit."

LEVENSWERK

Aan stoppen met werken denkt Jansen geen seconde. "Zolang het kan, blijf ik dit werk doen. Het voelt ook niet als werken. Onze dochter heeft ons bedrijf overgenomen en dat doet ze hartstikke goed. Ik help haar geregeld."

Jansen heeft zijn twee grote passies met enige regelmaat gekoppeld. Hij maakte namelijk talloze boeken over Bali. Het begon in 1993 met het boek Willem Hofker, schilder van Bali. Later volgden er nog vijftien boeken over het eiland. "Ik ben nu bezig met mijn levenswerk. Het is een boek over Bali en daarin verwerk ik onder meer talloze foto's die onze reizen naar Bali in beeld brengen. Het eiland is ongelofelijk veranderd sinds de eerste keer dat we daar kwamen. Het is zo toeristisch geworden. Als wij daar zijn, trekken we altijd het land in. Weg van de trekpleisters."

VENRAY

Dat laatste jaren is Jansen weer vaker betrokken bij Venray. Sowieso komt hij regelmatig in Venray om familie en vrienden te bezoeken, maar hij maakt ook boeken over zijn geboortestreek. Zo maakte hij in 2017 Venray tussen Peel en Maas, De Dorpen. "Het was de bedoeling om in één uitgave de geschiedenis van Venray en de kerkdorpen te publiceren. Dat is door het enthousiasme van mij en de redactie niet gelukt. Het worden nu twee uitgaves. Op 25 oktober hoop ik het boek met de werktitel Venray tussen Peel en Maas te presenteren in hotel Asteria. De redactie van bestaat uit Koos Swinkels, Jan Strijbos, Paul van Meegeren en Peter Teeuwen. Het is met hen erg fijn werken." Jansen heeft in zijn leven veel van de wereld gezien. Hij maakte regelmatig complexe projecten en kwam naast Bali ook regelmatig in Singapore. "Dankzij de enthousiaste ondersteuning van Truus was dat allemaal mogelijk. Zij nam onder meer de coördinatie, administratie, financiën voor haar rekening, maakte de afspraken en was mijn chauffeur."

Frans Jansen presenteert zijn nieuwste boek over Venray in hotel Asteria.