BVV'27-doelman Davy Engels staat op het punt de bal te klemmen.
BVV'27-doelman Davy Engels staat op het punt de bal te klemmen. Foto: Rikus ten Brücke

BVV'27 slaat aanval af

Buigen of barsten, erop of eronder, aanhaken of afhaken. De clichés zijn bekend. Zondag waren voor BVV'27 al deze clichés van toepassing in het duel met Montagnards. De formatie uit Bergen had voorafgaand aan de wedstrijd één punt minder dan de bezoekers uit Blitterswijck. Na het duel (dat eindigde in 2-2) was dat nog steeds zo, waardoor BVV nog altijd op de veilige twaalfde plek staat.

Door Dennis Stiphout

Zondagmiddag, half vijf. Arbiter Bos fluit voor het laatst tijdens het duel tussen Montagnards en BVV'27 en langs de lijn klinkt voorzichtig gejuich. De supporters van BVV'27 zijn daarvoor verantwoordelijk. De formatie uit Blitterswijck heeft de aanval van Montagnards op de felbegeerde twaalfde plek voorlopig succesvol afgeslagen. "Niet verliezen was hier belangrijker dan winnen", laat BVV'27-speler Jimmy Lucassen zich niet lang na het laatste fluitsignaal ontvallen. "Ik denk dat wij de eerste helft de veel betere partij waren. Hun spelidee was duidelijk, alles naar voren en hopen dat de bal een keer goed valt. Het was in het begin een wedstrijd met weinig kansen." Aan dat laatste is niets gelogen. BVV-aanvoerder Roel Verkoijen brak het duel een kleine tien minuten voor rust open met een laag schot in de verre hoek: 0-1. Het was pas de tweede mogelijkheid die BVV creëerde. Waar een doelpunt van BVV in de slotfase van de eerste helft werd afgekeurd wegens buitenspel, was het even later aan de andere kant wél raak: uit een vrije trap werd de 1-1 in de lange hoek binnengekopt.

Direct na rust kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong. Van dichtbij maakte Montagnards de 2-1. Naarmate de tweede helft vorderde, werd BVV beter en beter. Het was eigenlijk wachten op de gewenste gelijkmaker, al verscheen de thuisploeg zo nu en dan uit de counter gevaarlijk voor Davy Engels. Tien minuten voor tijd was het dan eindelijk raak voor BVV. Na een overtreding op Lou van Kempen ging de bal op de stip. Lucassen bleef koel en schoot beheerst binnen: 2-2. Daarna golfde het spel op en neer, maar lag de focus bij BVV op het tegenhouden. Dat gebeurde met succes, waardoor de ploeg een grote stap zet richting rechtstreekse handhaving. "Het was een klassiek degradatiepotje", aldus Lucassen. "De 2-2 was belangrijk, daarna was het nog een beetje tegenhouden." Die slotfase kostte een van de BVV-toeschouwers overigens tijdelijk zijn pet, die door een Montagnards-speler werd afgepakt omdat de man de bal in diens ogen niet snel genoeg teruggaf.

Trainer Leon Wijnhoven zag geen goed BVV, maar wel een elftal dat slaagde in de vooraf opgestelde doelstelling: "De wedstrijd was mega rommelig. De eerste aanval waar we de bal een beetje lieten lopen, was meteen raak. Dat hebben we veel te weinig gedaan. We hebben handhaving nog steeds in eigen hand, dat was van tevoren ook de opdracht."

Komend weekend kan dat al gebeuren, wanneer de reeds gedegradeerde hekkensluiter VVV'03 op bezoek komt in Blitterswijck. Montagnards gaat dan op bezoek bij koploper FCV-Venlo.

Montagnards-BVV'27 2-2 (1-1). Doelpuntenmakers BVV'27: Roel Verkoijen, Jimmy Lucassen.

Opstelling BVV'27: Engels; Gooren, Wijnhoven, Van de Water, Arts; Gelden, Karman, Durgun (70. Van Kempen); Tax (87. Janssen), Verkoijen (83. De Koster), Lucassen.