Op de begraafplaats aan de Timmermansweg in Ysselsteyn hebben 31.585 Duitse soldaten hun laatste rustplaats gekregen.
Op de begraafplaats aan de Timmermansweg in Ysselsteyn hebben 31.585 Duitse soldaten hun laatste rustplaats gekregen. Foto: Rikus ten Brücke

Groen licht voor bouw paviljoen

YSSELSTEYN | De piketplaatjes voor het nieuwe ontmoetingscentrum op de Duitse militaire begraafplaats aan de Timmermansweg in Ysselsteyn kunnen de grond in. De bestemmingsplanwijziging die daarvoor noodzakelijk is, wordt voor de gemeenteraad op 16 mei een hamerstuk.

Door Henk Baltussen

Naast de begraafplaats met 32.000 graven komt een logeerunit en een modern paviljoen voor onder meer educatieve doeleinden. Het nieuwe centrum biedt tevens plaats aan een ontvangstruimte die van alle gemakken is voorzien voor bezoekers van de begraafplaats, er komt een ruime leeshoek, een tentoonstellingsruimte en enkele multifunctionele ruimtes voor lezingen en projecten. Ook is het de bedoeling dat er plaats wordt ingeruimd voor een kleinschalige horecavoorziening.
Initiatiefnemer van het plan, waar geen zienswijzen tegen zijn ingediend, is Stichting Vrienden van Ysselsteyn, die in 2013 werd opgericht. Het nieuwe centrum is het eerste grote project van de stichting. In januari 2017 maakte stichting-voorzitter Tarcicia Voigt de plannen voor het paviljoen wereldkundig. Voigt, in het verleden gemeenteraadslid in Venray, is sinds 1998 ook hoofd van het Jeugd Ontmoetings Centrum op het oorlogskerkhof Ysselsteyn. "Het bestaande centrum is niet meer dan een toilettengroep en een balie waar je wat folders kan vinden", zei Voigt begin 2017. "Dat is niet meer van deze tijd."

De commissie Wonen, die zich dinsdag boog over de bestemmingsplanwijziging, toonde zich enthousiast over de plannen. "75 jaar na de Tweede Wereldoorlog blijft educatie en voorlichting belangrijk", verwoordde Michel Gerrits (VVD) de gedachte van de meeste commissieleden. Jens van Oers van Samenwerking Venray en het jongste commissielid ooit, onderstreepte dat. Toch plaatste hij een kanttekening: "Educatie is een belangrijk punt en wordt dus verbreed. Wat houdt die verbreding in? Want er moeten daar geen gekke dingen gaan gebeuren." Van Oers zei het niet met zoveel woorden. Maar verbreding van educatie moet wat hem betreft niet inhouden dat het Duitse kerkhof een verzamelplaats wordt van fascistische en extreemrechtse groeperingen, zoals 35 jaar terug het geval was. Commissievoorzitter Henk Bisschops was het daarmee eens. "Maar dat voor 100 procent uitsluiten kan nooit."
Jan Hendriks (SP) stelde de samenwerking tussen de Ysselsteynse begraafplaats en Oorlogsmusem Overloon belangrijk te vinden.
De nieuwbouw kost zo'n drie miljoen euro. Vanuit Nederland en Duitsland is bijna 1,2 miljoen euro bij elkaar gebracht. Venray betaalt daarvan 350.000 euro, Duitsland 825.000 euro. Van het tekort van 1,5 miljoen wil de provincie Limburg 740.000 euro voor haar rekening nemen. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg betaalt eenzelfde bedrag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding