Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Erica/Irene

Is de overstap die Erica Irene van den Akker dinsdag wereldkundig maakte (een jaar na haar verhuizing van de SP naar ProVenray verkast ze naar Samenwerking Venray) echt zo opmerkelijk? Volgens mij valt het wel mee.

'Nomen est omen,' zeiden de Romeinen. En Shakespeare vroeg 'What's in a name?' Nou, meer dan je denkt! Je zult maar Erica én Irene heten. Natuurlijk vind je het dan lastig om te kiezen en switch je dan makkelijker dan anderen.

In 2009 promoveerde sociaal-psycholoog Raymond Smeets op een onderzoek waaruit bleek dat mensen vaker voor zaken kiezen die ze aan hun naam kunnen relateren. Het hele leven kan erdoor zijn beïnvloed, ontdekte Smeets. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat we vaker verhuizen naar een stad, kiezen voor een partner of gaan wonen in een straat die overeenkomsten vertoont met onze eigen naam.

We kennen allemaal Benno Baksteen, jarenlang voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. Ook mooi is Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. En Sabine Uitslag is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten. Ik verzin het niet.

Ik voorspel dat Erica Irene van den Akker volgend jaar overstapt naar het CDA, de partij die opkomt voor agrariërs.

Pas dan zit ze echt op haar plek.