'Magere Hein' krijgt celstraf

MAASTRICHT/VENRAY | Een 37-jarige Venraynaar drong op 2 maart 2014, verkleed als Magere Hein, met drie kameraden binnen bij een appartement aan de Zuidsingel in zijn woonplaats. Het carnavalesk verklede viertal bedreigde daar een 27-jarige man uit Oostrum met een pistool, sloegen met hun vuisten op zijn gezicht en gingen er vandoor met een beeldscherm en mobiele telefoons. Dat stelde de rechtbank woensdagmiddag in Maastricht. De rechters veroordeelden de Venraynaar als mededader van een 'diefstal met geweld' tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Door Geert van der Star

Het slachtoffer vertelde dat hij rond 2.00 uur 's nachts naar het appartement van zijn vriend liep. De Oostrumer hoorde in de woning 'een harde knal'. De tussendeur van de gang naar de woonkamer ging open en het slachtoffer zag zich geconfronteerd met vier overvallers: een 'monnik', een man in een groen glitterpakje met bolhoed, 'Magere Hein' en een vierde man met een sjaal voor zijn gezicht. Het slachtoffer herkende twee daders: één van hen zou diverse dreigberichtjes naar hem hebben gestuurd, omdat hij nog 'geld tegoed zou hebben'. Twee overvallers begonnen gelijk op hem in te slaan. Een derde overvaller richtte vervolgens een Walther Pl7 op het slachtoffer, terwijl de rest het huis leeghaalden.

De volgende dag stapte een 26-jarige Venraynaar op eigen initiatief naar de politie. Hij was met de andere overvallers carnaval gaan vieren in het dorp. Rond één uur vroeg de niet verklede dader of hij mee wilde gaan naar het huis van 'een andere jongen'. Hij bleef voor de deur van de woning aan de Zuidsingel wachten, terwijl de anderen het appartement ingingen. "Ik hoorde gegil boven en ben na 2 of 3 minuten gaan kijken", vertelde de Venraynaar. "Ik zag dat er een jongen bebloed op een bank lag, schreeuwend van de pijn." De jongens die bij hem in de auto hadden gezeten, sloegen op het slachtoffer in. "Er werd ook een vuurwapen getrokken. Ik heb me toen omgedraaid en ben naar buiten gelopen." Deze 26-jarige man was in eerste instantie ook aangeklaagd voor deelname aan de overval. De rechtbank zag hem echter niet als mededader en sprak de man woensdagmiddag vrij. De andere verdachten waren al eerder veroordeeld.