Derde fractie in jaar tijd

Venray | Een opvallende move in de Venrayse politiek. Raadslid Erica Irene van den Akker stapt over van ProVenray naar Samenwerking Venray. Saillant detail: Van den Akker begon deze raadsperiode ruim een jaar geleden als raadslid van SP. "Het is een moeilijke beslissing waar ik lang over heb nagedacht", zegt Van den Akker.

Door het vertrek van Van den Akker gaat ProVenray verder als tweemansfractie. Samenwerking heeft nu vier raadsleden in de gemeenteraad. "Ik realiseer me dat veel mensen nu zullen denken: opstappen, zetel afgeven en bij volgende verkiezingen op eigen kracht de raad in komen. Toch heb ik uiteindelijk besloten mijn taak als raadslid voort te zetten. Ik wil die taak volbrengen. Aan die intentie is namelijk niets veranderd en ik kan dit zeker niet waarmaken als ik mijn zetel opgeef."

Martin Leenders, Theo Mulders en Bernie van Lierop zaten al namens Samenwerking in de gemeenteraad. Van den Akker gaf onlangs aan niet meer verder te willen als raadslid van ProVenray. Daarop ontstonden er in het oriƫntatietraject gesprekken met Samenwerking Venray. Die gesprekken hebben ertoe geleid dat Van den Akker zich met onmiddellijke ingang aansluit bij de fractie van Samenwerking Venray. 'Zowel Erica Irene als Samenwerking Venray is ervan overtuigd dat ze politiek inhoudelijk, qua drijfveren en idealen maar ook qua partijstructuur, bij elkaar passen', schrijft de partij in een persverklaring.

De overstap van Van den Akker naar Samenwerking zag ProVenray niet aankomen. 'De overstap van Van den Akker naar Samenwerking Venray, een partij met conservatief christelijke uitgangspunten, heeft ProVenray als progressieve en sociale partij verrast. Desondanks dankt ProVenray Erica van den Akker voor haar inzet voor de partij', schrijft de partij in een verklaring.

Joep Gielens, Lizzy Bruno en Van den Akker stapten op 19 mei vorig jaar uit de SP. Het drietal begon ProVenray. Het trio maakte vanaf het begin ook deel uit van een zeskoppig bestuur van de partij. De politieke visie, zoals verwoord in het lokale programma van de SP, bleef hierbij het uitgangspunt. 'Half februari stapte Van den Akker uit het bestuur vanwege botsende karakters en om zich naar eigen zeggen meer te kunnen richten op haar werk in de fractie. In de fractie leidden dezelfde verschillen in karakters tussen de fractieleden steeds vaker tot frictie en uiteindelijk tot een breuk', besluit ProVenray.