Linsey (rechts) en Kimberley stralen met de trofeeen.
Linsey (rechts) en Kimberley stralen met de trofeeen. Foto: eigen foto

EK-succes Linsey

Hanau | Danseres Linsey Xhofleer uit Ysselsteyn kijkt met trots terug op het Europees kampioenschap voor garde- en showdansen in Hanau (Duitsland). De oogst van afgelopen weekend: twee zilveren medailles met de groepen Untouched en Touch en een zesde plaats met de groep Inspiration. "Het was een gave ervaring."

Door Henk Lammen

Een groot gezelschap van Dance Team Nistelrode was afgelopen weekend present tijdens het hoogtepunt van het dansseizoen, de Europese titelstrijd. Vrijdagavond arriveerden de danseressen en begeleiders in de stad in de Duitse deelstaat Hessen. Linsey Xhofleer moest tot zondag wachten voordat zij met drie dansgroepen een gooi kon doen naar de Europese titel. Marsgroep Untouched moest al vroeg het podium op. Al vele jaren vice-Europees kampioen behoorde de groep ook nu weer tot de favorieten. Maar net als tijdens voorgaande edities moest de dansgroep uit Nistelrode genoegen nemen met een tweede plaats en daarmee opnieuw vice-Europees kampioen. "Ik denk ook het hoogst haalbare voor ons. Frankfurt wint al jaren op rij. Uiteindelijk mogen we heel trots zijn op deze prestatie." De 21-jarige danseres was minstens zo trots op de tweede plaats met de gardegroep Touch. "Het hele seizoen hebben we tweede gestaan, dan is het mooi dat je tijdens het EK opschuift naar een tweede plek. In vorige wedstrijden maakten we ieder keer foutjes, nu ging het perfect."

Na drie Nederlandse kampioenschappen in april was het EK voor Dance Team Nistelrode de spreekwoordelijke kers op de taart. "Het EK, daar draait het om", bevestigt Linsey Xhofleer de status van het kampioenschap. "Het hoogtepunt van het seizoen. Het afgelopen jaar hebben we enorm hard gewerkt om hier successen te behalen. Twee keer per week met de drie groepen trainen en daarnaast hebben we in de aanloop naar toernooien regelmatig hele trainingsdagen. Het is dan prachtig als je met twee tweede plaatsen en een zesde beloond wordt." Dansen is naast lenigheid en kracht keihard werken.

'Ik heb nog steeds kippenvel'

"Doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen zijn enorm belangrijk. Daarnaast komt er een stukje acrobatiek bij kijken. We trainen dan ook veel de bovenbenen. Het lastigste van alles is natuurlijk dat je als groep synchroon moet bewegen. Dan gaat het om de kleinste details. Touch is bijvoorbeeld een vrij nieuwe groep. Dan is het extra moeilijk om in een korte tijd op elkaar ingespeeld te raken."

De oudere zus van Linsey, Kimberley Xhofleer, reeg eerder al nationale en Europese titels aan elkaar. En straalde telkens op de danspodia in binnen- en buitenland. De jongere Xhofleer stond al die jaren een beetje in de schaduw van. "Ik was inderdaad altijd het zusje van", lacht ze. Sprake van jaloezie was er nooit. "Nee, ik was altijd super trots op Kimberley. Ik vond het prachtig toen ze Europees kampioen werd." Ze geniet ervan dat ze nu samen op het podium staan, want ook Kimberley maakt deel uit van de drie succesvolle dansgroepen. "Het is de eerste keer dat we echt samen dansen in een groep. Dat schept nog meer een band. Zeker met deze resultaten. Ik heb nog kippenvel als ik terugdenk aan afgelopen weekend."

'Dansen is voor mij een enorme uitlaatklep'

De laatste maanden stonden in het teken van dansen. De vierdejaars studente verpleegkundige aan de HAN in Nijmegen hoopt binnenkort haar diploma in ontvangst te nemen. "Het leek soms dat dansen mijn hoofdprioriteit was en dat ik er naast nog een studie volgde", glimlacht ze. "Nu het seizoen voorbij is, val ik in een gat, jeetje. Heb ik opeens een hele hoop vrije tijd." Tijd om het hoofd leeg te maken. Zo ziet ze het niet. "Voor zo'n EK is er natuurlijk best druk, stress ook. Dan kun je onderling even iets minder van elkaar hebben. Maar dansen is voor mij een enorme uitlaatklep. Even helemaal nergens anders aan denken. En genieten van de sport."

Toen ze voor haar stage naar Indonesiƫ ging, stopte ze voor even met dansen. Na haar terugkeer twee jaar geleden maakte ze de overstap van De Peeldancers in Ysselsteyn naar de dansvereniging in Nistelrode. Aan opnieuw stoppen, denkt ze niet. "Ik wil nog wel een jaartje doorgaan. Dat ligt ook aan wat mijn vriendinnen in de dansgroep doen."