Afbeelding
Foto: Persfoto

Alex Lamers koning gilde

Venray | Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray heeft zondag het koningsvogelschieten gehouden. In een mooie strijd gingen de titels van jeugdschutterskoning naar Silke Krijnen, koning van Ere werd Wesley Hendriks en Alex Lamers schoot zich tot schutterskoning.

De dag begon met het afhalen van het oude koningspaar Alex Lamers en Romy Litjens om daarna samen de eucharistie te vieren in de Grote Kerk. Deze dag was natuurlijk de kennismaking ook met deken Smeets, die op 28 april als deken van Venray welkom werd geheten. In de middag begon de strijd op de schuttersweide. In het bijzijn van deken Smeets, burgemeester Hans Gilissen, wethouder Anne Thielen, de beschermheer Frank Nelissen en het publiek. Na de officiƫle verplichtingen begon de strijd bij het jeugdkoningsvogelschieten, de koning van ere en de schuttersvogel. De beslissing viel het eerst bij de jeugd. De houten vogel werd geveld door Silke Krijnen, de koning van ere werd een prooi voor Wesley Hendriks en de koningstitel ging naar Alex Lamers. Alex Lamers volgt zijn zoon, Jarno Lamers op als schutterskoning en zodoende blijft de koningstitel in hetzelfde huis. Hij gaat dit jaar, samen met zijn schutterskoningin en echtgenote, Woutera Lamers-Flinsenberg het koningspaar vormen van de schutterij in het bijzondere jaar. Alex Lamers (51) sloot zich in 2002 aan binnen de gelederen van de schutterij. Via het schuttersbloed van zijn vrouw, Woutera, dochter van Mia Flinsenberg-Lenssen, kwam hij bij de schutterij. Het schuttersbloed werd overgedragen aan de zonen Tieme en Jarno Lamers, die ook al jaren lid zijn van de schutterij. Alex Lamers is bestuurslid, commandant, buksmeester en schiet al jaren mee in het eerste zestal bij de schietwedstrijden. In 2013 waren zij al voor de eerste keer het koningspaar van de schutterij. Het is natuurlijk bijzonder in dit jaar koning te mogen zijn, want de schutterij staat aan de vooravond van een metamorfose. Op zondag 30 juni gaat de schutterij zich in een compleet nieuwe uniformering presenteren aan de Venrayse gemeenschap. Op deze dag wordt een cultureel-historische dag in combinatie met een taptoe gehouden in het centrum van Venray met gerenommeerde nationale (show)korpsen. Tribunekaarten zijn verkrijgbaar via e-mail Info@zandakker.nl.

De schutterij is genomineerd voor club van het jaar en dan wel in de categorie culturele clubs. De schutterij zet zich natuurlijk continue in om het culturele erfgoed te promoten en houdt zich continue bezig met diverse evenementen in de gemeente Venray. De jaarlijkse Winterpret en de kerststal worden mede georganiseerd. Nu dingt de schutterij mee voor deze prijs en heeft hulp nodig. Brengt een stem uit via www.zandakker.nl. Foto: Dory Peeters.