Gerda van Stelten (vooraan op de eerste rij) samen met burgemeester Hans Gilissen tijdens dodenherdenking.
Gerda van Stelten (vooraan op de eerste rij) samen met burgemeester Hans Gilissen tijdens dodenherdenking. Foto Hoedemaekers Venray

Dodenherdenking in Venray

Venray | Onder grote belangstelling vond zaterdagavond dodenherdenking plaats in Venray. Na de dienst in de Grote Kerk trok er een stille tocht naar het monument in het stadspark. Daar werden de oorlogsslachtoffers herdacht.

De laatste tijd is er veel te doen rondom het stiltemoment. Dit jaar werd het moment in Vught nog ruw verstoord. "Het stiltemoment past zeker nog bij deze tijd", vertelt Gerda van Stelten van het Oranje Comité. "Het is zo belangrijk dat we doorgeven aan de jongeren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat moeten we onthouden en daar past een herdenking goed bij." Tijdens de herdenking wordt er vastgehouden aan een strak protocol. "Er is wel wat speling, maar we houden er wel aan vast", zegt Lean Brinkman van de gemeente Venray. "Gelukkig bleef het droog. Het was een mooie herdenking."

Van Stelten vertelt daarnaast over de genodigden en de kransleggingen. "Een aantal gasten wordt direct uitgenodigd door burgemeester Gilissen. Samen met de bestuursgroep van de herdenking nodigen we ook mensen uit die getuige zijn geweest van de oorlog. Daarnaast zoeken we tegenwoordig ook altijd iemand die wat kan vertellen over de uitzendingen die momenteel plaatsvinden. Ook is er altijd één basisschool die een steentje bijdraagt aan de herdenking. Zij doen ook wat in de kerk.".

Koninklijke Harmonie Euterpe sloot de rustig verlopen dodenherdenking af met het Wilhelmus.