De luchtballon van Arjan Schuurmans trok onder meer over Oostrum.
De luchtballon van Arjan Schuurmans trok onder meer over Oostrum. Foto: Marco van den Broek

Oostrum van boven

Oostrum | Campinggasten van De Witte Vennen in Oostrum kijken vreemd op als er een luchtballen over hun caravans scheert. Ballonvaarder Arjan Schuurmans, van De Peel Ballonvaarten, landt met zijn ballon vakkundig nabij de waterplas van het vakantiepark en trekt veel bekijks. "Hou je goed vast en doe wat we hebben afgesproken. We gaan landen", vertelt Schuurmans koeltjes als de landingsplek nadert.

Door Willem Menting

Het mandje plofte als eerste op de grond. De ballonvaarder bleef koel, ondanks het feit dat de ballon nog veel wind ving en weigerde te gaan liggen. Uiteindelijk verlieten de vijf opvarenden rustig de mand om weer veilig voet aan de grond te zetten. Ruim een uur eerder vertrok de ballon bij het ziekenhuis in Beugen. Schuurmans riep alle opvarenden bij elkaar voor een korte en duidelijke briefing. Eenmaal in de lucht was het veel communiceren met de diverse luchtverkeersleiders in de regio. Zo werd er vanuit de ballon gepraat met vliegveld Weeze. Passievol vertelde hij tijdens de vlucht over de luchtballon, de luchtstromen en het manier van varen. De tocht bracht de luchtballon onder meer over Boxmeer, Sambeek, Vortum-Mullem, Overloon, Venray en Oostrum. "Het gevoel van vrijheid is ongekend. Het is mooi om mensen een unieke ervaring te geven. We varen veel in de omgeving van Boxmeer en Venray."

Passievol vertelt Schuurmans over de facetten van de ballonvaart

Schuurmans kocht de ballon onlangs van André van Maarschalkerwaard uit Leunen. Hij heeft de luchtballon in 2003 nieuw gekocht en besloot om definitief te stoppen met ballonvaren. "Ik heb ruim twintig jaar gevaren en in totaal heb ik een kleine duizend vluchten gemaakt. Ik besloot te stoppen, omdat ik mijn tijd wil steken in mijn eigen bedrijf. De verkoop van mijn ballon is ook de start van een nieuw hoofdstuk." Van Maarschalkerwaard kent Schuurmans al verschillende jaren. Op een ballonfestival in Gemert werd duidelijk dat Schuurmans graag een eigen ballon zou willen hebben. "Een nieuwe luchtballon kost al snel 40.000 euro. Mijn ballon was nog in uitstekende conditie en ik ben blij dat Arjan er met veel passie mee aan de slag is gegaan." Veel moeite om afstand van zijn luchtballon te doen had Van Maarschalkerwaard niet. "Ik heb nooit veel moeite met afscheid nemen van materiële zaken. Het was wel bijzonder om de ballon te zien varen. Ik heb natuurlijk altijd zelf in de ballon gezeten", zegt hij vlak na de landing in Oostrum.

Nadat de Schuurmans samen met zijn crew de ballon heeft ingepakt, roept hij alle opvarenden bij elkaar. Onder het genot van een glas champagne wordt de avond afgesloten. Iedere passagier krijgt zelfs een diploma met daarop onder meer de afgelegde vaarroute. Daarnaast vertelt Schuurmans passievol over de historie van de ballonvaart. Interesse? Neem vrijblijvend contact op via info@depeelballonvaarten.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.depeelballonvaarten.nl.

Afbeelding