Afbeelding
Foto: Gemeente Venray

Tegel eruit, plantje erin!

De hele week staat voor de gemeente Venray in het teken van het verder vergroenen van Venray. Afgelopen maandag deelde wethouder Carla Brugman in het centrum flyers en bloemenzaad uit om inwoners te overtuigen hun tuin te vergroenen. Immers: hoe minder tegels in de tuin, hoe kleiner de kans dat regenwater blijft staan. De overlast van water na forse regenbuien neemt daarmee af. Daarnaast zorgt groen voor minder hittestress bij warme zomerdagen: in versteende gebieden kan de temperatuur makkelijk zo'n vijf graden extra oplopen. 'Door klimaatverandering krijgen we te maken met meer hevige buien en meer warme dagen. Met het vergroenen van onze omgeving, kunnen we de gevolgen van beide ontwikkelingen beter opvangen', vertelt Brugman. 'Bovendien zorgt een groenere omgeving voor meer biodiversiteit. En dat spreekt ons als bijengemeente natuurlijk aan!'

Gratis platform voor online zelfhulp

Voor alle inwoners van de gemeente Venray is het mogelijk om via www.evie.nl zelf, gratis en anoniem, aan de slag te gaan met lichte psychische klachten. Piekert u bijvoorbeeld veel? Lukt het u niet om te ontspannen? Of wilt u graag beter slapen? Evie kan mogelijk een uitkomst bieden!

Op uw eigen manier

Aan de slag gaan met de online zelfhulp van Evie kan op uw eigen manier: waar, wanneer en met wie u dat wilt. Met het grote aanbod aan e-healthmodules geeft Evie u meer kennis over een specifiek onderwerp en daagt u uit hier iets mee te doen. Bovendien biedt Evie ook oefeningen om de nieuwe kennis in de praktijk te brengen en uw vaardigheden te versterken.

Ook via de app beschikbaar
Zowel via de website als via de app kunt u met Evie gratis en anoniem zonder hulpverlener aan de slag. Komt u er alleen niet uit en heeft u meer hulp nodig? Weet dan dat Evie ook gebruikt wordt door de huisarts, POH-GGZ, gemeente en GGZ-organisaties in uw regio.


Evie staat voor 'e-health voor iedereen'. Het platform wordt ondersteund vanuit regionale samenwerkingen tussen huisartsen, POH-GGZ, gemeenten, GGZ-organisaties en e-healthleveranciers.

Koers bepalen aan de keukentafel

De Limburgse veehouderij staat wereldwijd in de top, maar staat tegelijkertijd onder druk. Milieu, dierenwelzijn, economie en volksgezondheid zorgen ervoor dat veehouders in Noord- en Midden-Limburg voor de keuze staan: doorgaan en investeren in innovatie? Zoeken naar nieuwe verdienmodellen? Of misschien toch stoppen?

Vooral varkenshouders die met hun bedrijf aan de rand van een dorp zitten en geuroverlast veroorzaken staan voor lastige keuzes. De provincie Limburg wil hen daarbij helpen met het coachingstraject 'Samen aan de keukentafel' . De provincie heeft onafhankelijke, betrokken en professionele coaches aangesteld. Samen met de ondernemers bekijken ze, soms letterlijk aan de keukentafel, hoe het bedrijf geholpen kan worden.

Hoe kunnen veehouders meedoen?

Limburgse veehouders die behoefte hebben aan coaching, kunnen zich inschrijven bij het digitale loket 'Samen aan de keukentafel'. Er is plek voor 60 bedrijven. Bij overschrijding komen de deelnemers aan de regelingen Warme Sanering Varkenshouderij en Stoppers 2000 als eerste in aanmerking. Vanaf juni gaan de coaches in gesprek met de geselecteerde ondernemers.

Meer informatie voor Venrayse ondernemers

Venrayse ondernemers die meer informatie willen voordat ze zich aanmelden, kunnen contact opnemen met Frans Deenen of Jos Kniest van de gemeente Venray via tel. (0478) 52 33 33. Op www.limburg.nl/aandekeukentafel is ook meer informatie over het project te vinden.