Afbeelding
Foto: Persfoto

Venray bij kinderherdenking

Venray | Ruim 4.700 kinderen en volwassenen kwamen zaterdagavond op het George Maduroplein samen tijdens de Nationale Kinderherdenking 4 mei om stil te staan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle anderen die hun leven voor de vrijheid gaven.

Daarmee is de kinderherdenking bij Madurodam één van de grootste herdenkingen van Nederland. Uniek aan deze herdenking is dat kinderen op alle fronten de hoofdrol spelen, waardoor begrippen als oorlog, leven in vrijheid en (in)tolerantie ook voor kinderen meer betekenis krijgen. Ook een groep van zo'n 50 kinderen uit Venray woonde de bijeenkomst bij.

De Venrayse delegatie reisde met een bus af naar Madurodam. De coördinatie van de reis was in handen van Stichting Leergeld, die als missie heeft het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen. Ook vorig jaar reisde een gezelschap vanuit Venray af naar de herdenking in Den Haag.

De Nationale Kinderherdenking is speciaal voor en door kinderen. Door middel van zang, dans, toneel en toespraken van andere kinderen worden moeilijke thema's als 'leven in vrijheid' besproken. Natuurlijk was er ook dit jaar om 20.00 uur twee minuten stilte. Madurodam is als oorlogsmonument van Nederland een logische plek om een speciale herdenking voor kinderen te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan verzetsheld George Maduro. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid. Naast de organisatie van de herdenking in Madurodam ontwikkelde de stichting Nationale Kinderherdenking 4 mei diverse schoolprogramma's die docenten hielpen om deze onderwerpen in aanloop naar 4 mei klassikaal te behandelen. Ruim 15.000 basisschoolleerlingen uit heel Nederland waren actief betrokken bij de Nationale Kinderherdenking 4 mei. De kinderherdenking wordt ieder jaar georganiseerd in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en gemeente Den Haag. Voor meer informatie: www.NationaleKinderherdenking.nl.

Foto: Kinderherdenking met Venrayse kinderen.

Persfoto.