Afbeelding
Foto: eigen foto

Jubileum voor gemengd koor

Meerlo | Het Meerlo's Gemengd Koor bestaat dit jaar 50 jaar. Het jubileum wordt op zondag 12 mei om 09.00 uur gevierd met de opluistering van een plechtige H. Mis in de Parochiekerk Joannes de Doper te Meerlo. Hierna volgt een informele viering voor de dirigente, koorleden en hun partners in Café Oud Meerlo. Bij deze gelegenheid worden drie jubilarissen gehuldigd. Dat zijn Koos Jacobs-Nabben (15 jaar lid), Jo Wijnhoven-van de Voort en Toos Wijnhoven-Verstraaten (beiden 50 jaar lid).

Meerlo's Gemengd koor werd opgericht als dameskoor op 12 maart 1969. Bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan in 1979 kreeg het de naam Meerlonia. Op 6 mei 1982 werd het een gemengd koor en werd het: Meerlo's Gemengd Koor. Geruime tijd zou het méér dan 50 leden tellen.

Het koor telde meerdere dirigenten. Vanaf de oprichting tot eind 1977 was Riet Belgers-van Genuchten de dirigent. Het stokje werd tot en met 1986 overgenomen door Hanny de Roon-Meijer. Herman Graste was de volgende dirigent en droeg het stokje in 1992 over aan Wim Reijnders. Hij dirigeerde tot de eeuwwisseling en werd opgevolgd door Marco Mariën. Sinds 2010 is Fabienne Pelzer de dirigente.

Vanaf de oprichting was er al een veelzijdig repertoire met zowel meerstemmige religieuze muziek ter opluistering van de kerkdiensten en ook profane muziek. Belangrijke onderdelen hierin waren Die Deutsche Messe, maar ook medleys uit de Musicals The Phantom of the Opera, de Musical Cats, Les Miserables en Europese volksmuziek.

In 2010 is door het koor de keuze gemaakt om voortaan 2/3 stemmig te gaan zingen in verband met de ontwikkeling in de stemverhoudingen. Een aantal leden nam afscheid om in andere formaties te gaan zingen. Toch kon het koor weer uitbreiden tot de huidige 27 leden. De laatste jaren wordt zo'n 30 keer per jaar opgetreden ter opluistering van kerkdiensten maar door het jaar heen en met kerst ook voor kleine concerten in bijvoorbeeld zorghuizen.

Het koor heeft nu, naast het kerkelijke, een uitgebreid funrepertoire opgebouwd met profane liederen. Dat kan zowel Nederlandstalig als in dialect. Regelmatig wordt aan koorscholing gedaan en er is samenwerking met enkele andere koren in de regio. Op de wekelijkse repetitieavonden is er de mogelijkheid van gezelligheid en contact. Foto: Persfoto.