Verdediger Stef Koonings van Ysselsteyn zet druk op Joris Timmermans van MVC'19.
Verdediger Stef Koonings van Ysselsteyn zet druk op Joris Timmermans van MVC'19. Foto: Jolijn van Goch

Strijd voor handhaving

Ysselsteyn | Nog vier wedstrijden heeft Ysselsteyn om zich direct te handhaven in de derde klasse C. De ploeg van trainer Ruud Jenniskens knokte zich zondagmiddag naar een punt tegen MVC'19 uit Maasbree: 1-1. Lang stond de thuisploeg op voorsprong, maar tien minuten voor tijd zorgde een rake volley van Mike Peeters voor de gelijkmaker.

Door Willem Menting

Directe degradatie is voor Ysselsteyn geen issue. Oranje Zwart zou namelijk in augustus de veertiende competitiegenoot van Ysselsteyn worden, maar de club uit Helmond werd begin dit seizoen opgeheven. De plekken twaalf en dertien betekenen nu het spelen van nacompetitie. De ploegen die daar nu staat zijn respectievelijk Laar (22 punten uit 21 duels) en Baarlo (20 punten uit 20 duels). IVO (22 punten uit 20 duels) staat elfde en Ysselsteyn (22 punten uit 22 duels) is terug te vinden op plek tien. Het verschil met hekkensluiter Baarlo is dus slechts twee punten, maar Baarlo speelde ook een wedstrijd minder. De verschillen in de derde klasse C zijn sowieso klein. MVC'19 staat zesde met 26 punten. Dat zijn er vier meer dan Ysselsteyn. "We blijven in deze klasse", zegt trainer Ruud Jenniskens stellig. "We spelen nog vier finales en op kampioen NWC na kunnen wij van iedereen winnen."

Ysselsteyn speelt op zondag 5 mei tegen Helmondia (thuis), neemt het op 12 mei op tegen concurrent IVO (uit), kruist op 19 mei de degens met Helden (thuis) en sluit de competitie af op 26 mei tegen concurrent Laar (uit). "Het wordt een spannende slotfase, maar dat geldt voor alle ploegen. Als wij met lef en overtuiging spelen dan komt het uiteindelijk goed. We hebben een duidelijk strijdplan en daar houden we aan vast."

Ysselsteyn wil de play-offs voor degradatie ontlopen

Tegen MVC'19 leek Ysselsteyn in de eerste minuten onder de voet te worden gelopen, maar dat hoorde er volgens Jenniskens gewoon bij. "Het is altijd even aftasten in de beginfase. We wisten dat MVC ging komen en daar speelden we goed op in."

Na de rommelige openingsfase kwam Ysselsteyn beter in de wedstrijd. De ploeg werkte hard en had met Dennis Teunissen en Mike Arts de beschikking over veel snelheid. In de eindfase miste de ploeg echter de precisie om tot echte grote kansen te komen. Uiteindelijk was het aanvoerder Paul Jeurissen die zijn ploeg op voorsprong zette. Een messcherpe voorzet van Arts werd vakkundig achter MVC-doelman Lano Engels kopt. Er was toen een halfuur gevoetbald en ook de bezoekers deden wat terug, maar Mark Swinkels bleek niet te passeren. Swinkels moest uiteindelijk één keer vissen en dat was een kwartier voor tijd. Een op het oog mislukte voorzet werd door invaller Mike Peeters vol op de pantoffel genomen en hij schoot de bal hard in de kruising: 1-1. Door de late gelijkmaker blijven het spannende weken voor Ysselsteyn. Zondag wacht dus Helmondia.

Ysselsteyn-MVC'19 1-1 (1-0). Doelpunt Ysselsteyn: 30. Paul Jeurissen.

Opstelling Ysselsteyn: Swinkels; Willem Janssen, Geerets, Koonings, Leeyen; Martijn Janssen, Bovee, Jeurissen (77. Bouten), Coopmans; Teunissen, Arts (67. Dinghs).