Dreiging varkenspest blijft

VENRAY | Wilde zwijnen, en dan de dreiging van dierziekten met varkenspest als de belangrijkste, blijft een heikel thema voor de varkenssector. Daarbij blijft het aantal zwijnen in de omgeving van Venray toenemen. Dat zegt varkenshouder Peter van Dijck die namens de boerenorganisatie LLTB aangesloten is bij Wildbeheereenheid (WBE) Venray.

Door Henk Baltussen

Volgens Van Dijck wordt elk geschoten zwijn verplicht onderzocht op dierziekten. "In het afgelopen jaar zijn er in Limburg zo'n duizend zwijnen afgeschoten en zijn er dus ook duizend bemonsterd. Gelukkig is er bij geen enkel zwijn het varkenspestvirus aangetroffen. Op dit moment lijkt het dus in België onder controle."
Daardoor kunnen de boeren profiteren van betere prijzen voor hun varkens. "Echter een uitbraak in onze regio blijft mogelijk en zal enorme gevolgen hebben", weet Van Dijck. September vorig jaar werd bij een gedood wild zwijn in de Belgische Ardennen het Afrikaanse varkenspestvirus aangetroffen. Het blad Boerderij meldt dat het zeer waarschijnlijk is dat vorig jaar besmette wilde zwijnen uit Polen of Tsjechië in de Ardennen zijn uitgezet. De Belgische politie verdenkt momenteel vijf personen van betrokkenheid bij de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De boswachter zou bij de vijf verdachten horen. De beesten zouden zijn uitgezet om de jacht te stimuleren. Door de uitbraak wordt de Belgische varkensexport zwaar getroffen. Nog steeds worden in de Ardennen besmette varkens gevonden. Het totaal aantal besmette zwijnen staat nu op 414 stuks.
Voor Van Dijck is het, hoe vreemd hij het ook vindt, een opluchting dat de oorzaak van de herkomst van het virus in België duidelijk is. "Als de oorzaak niet duidelijk was, had het virus ook bijvoorbeeld via etenswaren naar hier kunnen komen. Dit kan natuurlijk alsnog overigens. Voorbeeld hiervan is een broodje met droge worst, waarin het virus kan zitten, dat in oostelijk Europa veel wordt gegeten."

Afgelopen jaar zo'n duizend zwijnen in Limburg afgeschoten

"Als dat hier uit een auto of vrachtauto wordt gegooid zou worden, kan een zwijn na het opeten ervan besmet kunnen worden. Vandaar ook de borden bij doorgangswegen en snelwegen, om de vrachtwagenchauffeurs erop attent te maken."
Op dit moment zucht vooral China onder de Afrikaanse varkenspest. Van Dijck: "De ziekte gaat daar gigantisch tekeer. Officiële cijfers spreken van 30 procent minder zeugen in China dat met productie en consumptie zo rond de 50 procent van de wereld voor rekening neemt."
Ook een probleem met bestrijding is volgens van Dijck, dat Den Haag het meest effectieve middel, de drukjacht op wilde zwijnen, verbiedt. "Het schieten van een wild zwijn kost nu gemiddeld veertig mensuren. Een varken is erg intelligent en is lastig te schieten. Met de huidige middelen is het onmogelijk het aantal in te dammen. Het aantal afgeschoten zwijnen (afgelopen jaar in Limburg zo'n duizend red.) blijft enorm toenemen. Helaas zegt dat meer over de voorplanting van de zwijnen dan over het effect van bejaging. Voor de jager is dit zeker geen hobby. Een wild zwijn kan hij nergens kwijt en het kost een berg tijd. Voor de meeste jagers bestaat de hobby niet uit louter het doden van het dier, maar wel de combinatie met eten uit de natuur."