Handbalster Harma van Kreij uit Geijsteren verrast met transfer naar Sloveense topclub.
Handbalster Harma van Kreij uit Geijsteren verrast met transfer naar Sloveense topclub. Foto: Rikus ten Brücke

Naar Sloveense topclub

Geijsteren | Harma van Kreij moest wel even met haar ogen knipperen, toen haar zaakwaarneemster de handbalster uit Geijsteren in contact bracht met een club uit Slovenië. Rokometni Klub Krim Mercator bleek echter niet zomaar een club te zijn, de ploeg uit de Sloveense hoofdstad Ljubljana is al jarenlang een vaste speler in de Champions League.

Door Peter Schoeber

Eigenlijk waren Harma van Kreij (25) en BVB Dortmund nog niet op elkaar uitgekeken. Drie jaar speelt Van Kreij al in de eerste Bundesliga en groeide in die periode uit tot een vaste waarde in de equipe van de Geleense trainer Gino Smits. Begin dit jaar zaten speelster en club om tafel, maar vonden geen overeenstemming over een nieuw contract. "Ik wilde nog wel voor een jaar bijtekenen, Borussia ging voor een tweejarig contract. Daar stond ik niet achter," legt Van Kreij uit. "Dat had met mijn persoonlijke ontwikkeling te maken. We kwamen er niet uit."

Ze gaf haar zaakwaarneemster opdracht rond te kijken naar een nieuwe club. "Je bent natuurlijk afhankelijk naar de beschikbaarheid bij andere clubs, die op zoek zijn naar een linker opbouwspeelster. Ze kwam met Rokometni Krim Mercator, een club uit Slovenië. Dat land stond eerlijk gezegd niet op mijn lijstje en was in eerste instantie ook erg verrast met haar voorstel. Maar ik zag al snel dat het om een topclub ging, die al jaren Champions League (sinds 1995, red.) speelt. Ik kon er een proeftraining volgen. Voor mij een unieke kans, die ik met beide handen heb aangegrepen. Op 8 april ben ik vanuit Düsseldorf naar Ljubljana gevlogen, een training gevolgd en een medische test ondergaan. 's Avonds ben ik terug naar Duitsland gevlogen, de volgende dag had ik bij Dortmund weer een training."

Van Kreij kreeg al binnen een week uitsluitsel van RK Krim. Ze had een positieve indruk achter gelaten en kreeg een contract voor een seizoen aangeboden. "Voor mij is dit weer een stap vooruit, ik ga internationaal op het hoogste niveau spelen. Het wordt een mooie uitdaging in een nieuw land, een nieuwe taal en een andere cultuur. De Sloveense competitie is niet erg sterk en RK Krim heeft maar weinig tegenstand. De ploeg telt veel buitenlandse speelsters."

De club werd 21 maal landskampioen en thuishaven Arena Stozice telt een capaciteit voor 12.480 toeschouwers. Geijsteren ligt op 1100 kilometer van Ljubljana. In juli rondt Harma van Kreij haar opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen af. In Slovenië wordt ze fullprof en zal de volledige focus op het handbal liggen. Haar rugnummer bij RK Krim wordt 11. Een bijzonder nummer, lacht ze: "Bij Manual ben ik ooit begonnen onder nummer 11. En ik ben op de elfde van de elfde jarig."

Via Manual, Bevo, Handbal Venlo (debuut in de eredivisie), Tus Lintfort en BVB Dortmund (dit seizoen debuterend in de EHF Cup, twee ronden tegen Roemeense clubs) volgt straks mogelijk haar debuut in de Champions League. Wat nog ontbreekt op het wenslijstje is een uitnodiging voor het Nederlands team. Harma van Kreij blijft, zoals altijd, (te) bescheiden. "Misschien dat ik nu wat sneller opval bij de bondscoach. Maar of ik uitgenodigd wordt, blijft toch de keuze van hem (de Fransman Emmanuel Mayonnade, red.). Mijn doel blijft het Nederlands team. Bij RK Krim hebben ze goede opbouwspelers. Het wordt een andere situatie dan bij Dortmund, waar ik heel veel speel. Ik start weer onderaan de ladder en ga proberen ook daar mijn plek te verdienen."