INGEZONDEN BRIEF

Zonnepark

Ik vraag attentie voor twee aandachtspunten die volgens mij onderbelicht of onbesproken zijn bij de kwestie van het zonnepark Smakt.

1. Kronos Solar is een buitenlands bedrijf gericht op het maken van winst. Dit belang staat voorop. Dus ook alle winst gemaakt met het zonnepark verdwijnt naar het buitenland. Misschien denken we dan Duitsland, maar dat is ook niet zeker met de huidige belastingontwijkingconstructies. Wie is hierdoor de sigaar? Jawel, de Nederlandse burger. Ook de miljoenen aan subsidie verdwijnen naar het buitenland. De Nederlandse belasting betaler draait voor alles op: de subsidie, de kosten voor de aanpassing van de verdeelstations, verlies voor natuur en mens, geen winsten maar een hogere prijs voor stroom en alle vaste kosten die op de energierekening zijn te vinden.

2. Het tweede punt is het afvalprobleem. Welke garanties zijn er dat wanneer het zonnepark ontmanteld wordt de terreinen schoon worden opgeleverd. Is de kans niet groot dat zodra Kronos de winst binnen heeft, zijn hielen licht, de boel de boel laten en de gemeenschap laat zitten met de rommel. Het gaat om bijna 100.000 zonnepanelen die afgevoerd en gerecycled moeten worden.
Welke garanties worden vastgelegd? Of laten we onze kleinkinderen met de gevolgen zitten van het hals over kop nemen van onvoldoende doordachte beslissingen?

We lopen met een beslissing over een zonnepark op de toekomst vooruit. Dat moeten we heel goed beseffen en dan is het zacht gezegd uiterst risicovol met een buitenlandse investeerder in zee te gaan. Er zijn alternatieven waarbij de Nederlandse burger zelf participeert. In Smakt is daar geen sprake van. Smakt staat buitenspel. Net als iedere Nederlandse burger moeten zij alleen opdraaien voor de energietransitie.
We zijn nu nog in staat bedenkelijke beslissingen te voorkomen.

Herman Etman

Smakt