Lamberdina's Hoeve open

Castenray | Op vrijdag 24 mei van 13.45 tot 15.00 uur is de officiƫle opening van de naar verluidt meest duurzame en innovatieve biologische kippenboerderij van Nederland; Lamberdina's Hoeve in Castenray.

Op 52-jarige leeftijd maakt Eric Thielen de radicale keuze door te kiezen voor een nieuwe innovatieve en toekomstbestendige manier van ondernemen in de pluimveehouderij. De levenswijze en liefde die hij heeft meegekregen van zijn grootmoeder Lamberdina is de
inspiratiebron.

Maar de keuze om op waardevolle wijze eieren te produceren betekent ook dat de veranderingen moeten uitstijgen boven het bedrijfsniveau en direct samenhangen met ontwikkelingen in de omgeving en de keten. De enige manier om dit te realiseren en te bestendigen voor de toekomst is volgens hem door een brede interdisciplinaire benadering en verankerde interactie met ondernemers, ketenpartijen, gebiedspartijen, de wetenschap en de overheid.

Op Lamberdina's Hoeve is dierenwelzijn is gecombineerd met natuur, klimaat en kwaliteit van de leefomgeving. De biologische hoeve telt veertien stalletjes met ieder 2850 kippen. Vencomatic is de kennis partner op het gebied van duurzame en pluimvee vriendelijke systemen, gebaseerd op het natuurlijk gedrag van de hen. De stallen zijn uitgerust met onder andere de Q-Perch. Deze zitstok heeft de comfortabelste vorm voor kippen, de champignonvorm biedt stabiliteit en grip. Tevens is De Q-Perch is een mechanische oplossing die bloedluizen reguleert op basis van hun natuurlijke levenscyclus.

De volledige stal van de Lamberdina's Hoeve wordt geventileerd via ECO units. In eerder onderzoek aan ECO units is aangetoond dat deze circa 80 procent van het fijnstof afvangen. In de stal vinden fijnstofemissiemetingen plaats, uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research. Het fijnstof dat ophoopt in de ECO units wordt periodiek uit de unit gewassen.

Het vuile water met stofdeeltjes wordt vervolgens gereinigd in een trommelfilter. Door met dit water de ECO units te spoelen is er ook intensief contact met de uitgaande lucht, water verdampt en zal afkoelen. De ingaande lucht koelt hierdoor ook. Een groot deel van de tijd wordt de uitgaande lucht op deze manier bevochtigd om de koeling van de ingaande lucht te bereiken. De ECO unit fungeren als een luchtwasser als deze koeling werkt: ammoniak zal oplossen in het water. De verwachting is dat minimaal 50 procent van de ammoniak oplost in het water. Er vinden ammoniakemissiemetingen plaats, uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research, overeenkomstig het geldende meetprotocol. Met ondernemers uit de omgeving wordt kringlooplandbouw in de directe omgeving gerealiseerd: De teelt van biologische champignons begint met het mengen van de biologische compost.

Lamberdina's Hoeve levert de biologische kippenmest aan Champignonkwekerij Heereco. De openingshandeling wordt verricht in gezelschap van Djura Hoeksma, Business Developer Beter Leven-keurmerk, de Dierenbescherming, gedeputeerde Hubert Mackus en Jan Loonen, wethouder economische ontwikkeling van de gemeente
Venray.